Dostupni linkovi

Krizni štab Srbije: Situacija stabilna, jedini spas vakcinacija


Obe doze vakcine primilo je 2.642.507 građana Srbije.
Obe doze vakcine primilo je 2.642.507 građana Srbije.

Članica Kriznog štaba i ministarka za rad Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je da gotovo svi koji su preminuli od posledica korona virusa nisu bili vakcinisani.

Kisić Tepavčević je 13. jula, nakon sednice Kriznog štaba, rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, iako je primećen blagi porast broja obolelih. Jedini spas, navodi ona, jeste u masovnoj vakcinaciji građana.

"Pobeda nad ovim virusom nam je na dohvat ruke, samo je potrebno da se vakcinišemo", rekla je ministarka.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 145 novih slučajeva korona virusa, dok su u istom periodu preminule još tri osobe od posledica zaraze, objavljeno je 13. jula na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je do sada 2.772.927 osoba primilo barem jednu dozu vakcine, rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji za medije.

Obe doze vakcine primilo je 2.642.507 građana, što je 49 procenata od ukupnog broja punoletnog stanovništva.

Beograd prednjači sa najviše vakcinisanih, pa je tako skoro 70 procenata stanovništva u glavnom gradu Srbije vakcinisano.

Sa druge strane, u 10 opština u Srbiji vakcinisano je manje od trećine stanovnika. Među tim opštinama su Tutin Novi Pazar na jugozapadu i Lajkovac i Mionica u centralnoj Srbiji.

Ministarka Kisić Tepavčević naglasila je da su mladi najveći problem, jer je u populaciji od 18 do 30 godina vakcinisano svega nešto više od 17 odsto građana. Ona je istakla da mladi koji nisu primili vakcinu mogu biti najveći prenosioci novog soja korona virusa, iako su studije pokazale da u ovoj dobi nema teških kliničkih slika.

Komentarišući poštovanje mera, Kisić Tepavčević je navela da Krizni štab nije zadovoljan i najavila veće kontrole u javnom prevozu i ostalim objektima u kojima još uvek važi mera nošenja maski.

"Moraćemo da povećamo kontrolu, a represivne mere nisu najpopularnije, ali u narednom periodu imaćemo pooštravanje kontrole", rekla je Kisić Tepavčević.

Ukupan broj preminulih od početka pandemije je 7.076. U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 717.812 slučajeva infekcije.

Delta soj ne plaši turiste iz Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

XS
SM
MD
LG