Dostupni linkovi

Kriza u Grčkoj dominira samitom G20


Fotogalerija: Samit G20

Biljana Jovićević

U Kanu je počeo sastanak Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta u momentu dok raste zabrinutost u eurozoni zbog dužničke krize koja se pogoršava zbog mogućeg grčkog referenduma o 130 milijardi eura vrijednom paketu pomoći Evropske unije koji je uslovljen dubokim reformama.

Lideri eurozone počeli su razmatrati mogućnost izlaska Grčke iz eurozone ako Grčka odbije pomoć mada je grčki premijer Jorgos Papandreu u četvrtak poslijepodne naznačio mogućnost napuštanja plana o referendumu ako konzervativna opozicija podrži evropki paket pomeći.

"Ako opozicija podrži paket pomoći, onda referendum neće biti potreban," rekao je Papandreu u obraćanju poslanicima njegove vladjuće PASOK partije.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi poručio je uoči sastanka u Kanu da Grčka mora odlučiti hoće li ostati u eurozoni.

Domaćin skupa G20 francuski predsjednik Nikola Sarkozi i američki predsjednik Barak Obama na konferenciji za medije održanoj u četvrtak ujutru saopštili su da je cilj da se u Kanu postigne što je moguće veći stepen jedinstva kako po pitanju načina rješavnja krize u eurozoni tako i na globalnom nivou.

"Pokušavamo zajedno, predsjednik Obama i ja, da izgradimo jedinstvo u G20. Takođe želim da odam priznanje Sjedinjenim državama na razumijevanju zbog svih tema kojima ćemo dati prioritet u narednih 48 sati, prije svega krizi u Grčkoj, problemima sa eurom, i potrebi solidrnosti sa SAD," rekao je Sarkozi.

Sarkozi je takođe dodao da je Evropa uradila sve što je mogla da sačuva Grčku u zoni eura i da je sada sve na Grcima

Obama je takođe izrazio zabrinutost SAD zbog odluke Grčke da sprovede referendum o paketu pomoći od 130 miliardi eura za spašavanje koji bi mogao da poništi napore EU za rješavanje dužničke krize.

"Ovdje na G20, dobićemo sve detalje o tome kako će plana za rješavanje evropske finsijske krize biti u potpunosti i odlučno implemetiran. I takođe ćemo razmotriti situaciju sa Grčkom i na koji način mi možemo pomoći u rješavanju te situacije", rekao je Obama.

Problemi sa Kinom

Uoči sastanka G20 lideri eurozone zadržali su posljednju tranšu vrijednu osam milijardi eura iz finansijske pomoći Grčkoj dok u toj zemlji ne bude održan referendum.

Referendum u Grčkoj bi mogao biti održan 4. i 5. decembra.

Nakona sastanka sa Papendreuom, na press konfereciji u sredu u ponoć, njemačka je kancelarka Angela Merkel vrlo eksplicitno poručila da bi više voljela da vidi stabilizovan euro sa Gečkom kao članicom eurozone, ali i da je prioritet sačuvati euro, a ne spasiti Grčku.

Šesta tranša može biti upalaćena samo kada Grčka prihvati sve stavke odluke donesene 27. oktobara i nakon što se otklone sve nedoumice koje se tiču najavljenog referenduma, to jest pod uslovom da referendum ima pozitivan rezulata po euro.

Francuski predsednik Nicolas Sarkozy i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku sa grčkim premijerom George Papandreou i grčkim ministrom finansija Evangelos Venizelospreom prije početka samita G20, Kan, 03. novembar 2011.
Francuski predsednik Nicolas Sarkozy i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku sa grčkim premijerom George Papandreou i grčkim ministrom finansija Evangelos Venizelospreom prije početka samita G20, Kan, 03. novembar 2011.
No nakon oštih poruka iz EU, Papandreuov ministar finasija Evangelos Venizelos, razišao se u četvrtak sa stavom premijera rekavši da učešće Grčke u zoni eura ne može zavisiti od referenduma, i da pažnja mora biti usmjerena na brzo dobijanje novca za spasavanje zemlje iz dužničke krize.

Venizelos je objavio saopštenje u četvrtak rano ujutru, nakon što je prisustvovao razgovorima o krizi sa njemačkom kancelarkom i francuskim predsjednikom.

Papandreu će se inače u petak u parlamentu suočiti sa glasanjem o
povjerenju svojoj vladi, a za četvrtak je sazvao krizni sastanak kabineta.

Istovremeno i Kina je odbila da se obaveže da će kupiti akcije Evropskog fonda za stabilnost (EFSF) jer takođe zahtijeva pojašnjenje situacije sa Grčkom.

Euro ponova pada kao i tržišta, kako evropska, tako i svjetska. Kriza koju je uzrokovala Grčka će dominirati samitom G20.
XS
SM
MD
LG