Dostupni linkovi

Kriza u Fukušimi izjednačena sa onom u Černobilju


Radnici u zaštitnim odelima rade na mašinama sa daljinskim upravljanjemu oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, 10. arpril 2011.
Radnici u zaštitnim odelima rade na mašinama sa daljinskim upravljanjemu oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, 10. arpril 2011.
Japanske vlasti u utorak su krizu u atomskoj centrali Fukušima proglasile nuklearnim incidentom sedmog stepena, čime je on izjednačen sa černobiljskom katastrofom iz 1986. godine.

Kao razlog za podizanje opasnosti s petog na sedmi, najviši stepen - na skali koju je uvela Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) - navodi se kumulativno curenje radijacije iz Fukušime 1 u vazduh, pijaću vodu, biljke i morsku vodu.

Do sada je jedini nuklearni incident sedmog stepena bio onaj u ukrajinskoj nuklearnoj centrali černobilj, koji se dogodio 28. aprila 1986. godine. Nakon te katastrofe, oko centrale je zbog kontaminacije radioaktivnim materijama ustanovljena zabranjena zona življanja od 30 kilometara u prečniku.

Japanski zvaničnici tvrde da oslobođena količina radijacije iz Fukušime iznosi tek 10. deo one koja je izašla iz uništenog reaktora u černobilju.

Međutim, oni priznaju da bi, ukoliko curenje radijacije bude nastavljeno, černobiljski nivo mogao biti premašen.

Do podizanja nivoa ozbiljnosti krize došlo je dan nakon što je japanska vlada pridodala pet naselja zoni iz koje se ljudi moraju iseliti zbog opasnosti od radijacije.

Zona se do sada prostirala na 20 kilometara oko centrale Fukušima 1 koja je oštećena 11. marta u razornom zemljotresu i potonjem cunamiju.

U međuvremenu, u utorak ujutru severoistočnu obalu Japana je pogodio još jedan jak zemljotres od 6,3 stepeni, koji je primorao osoblje centrale da se evakuiše.

Uprava centrale procenjuje stanje centrale nakon ovog zemljotresa.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG