Dostupni linkovi

Kriza će pogoditi i turizam


Budva

Negativne posljedice globalne finansijske krize osjetiće ove godine i crnogorski turizam, strateška grana domaće privrede, saopštio je predsjednik Privredne komore Crne gore (PKCG), Velimir Mijušković.

„Već sada je jasno da se efekti krize osjećaju kroz cjelokupan privredni ambijent. Prvo je krizom zahvaćen bankarski sektor, koji je u potpunosti integrisan u svjetske finansijske tokove, građevinarstvo, koje je najviše bilo oslonjeno na bankarski sektor, proizvodnja aluminijuma“, rekao je Mijušković.

On je kazao da je unutrašnja nelikvidnost crnogorskih preduzeća trenutno najveći problem, kao i nedostatak obrtnih sredstava, zbog značajno smanjene kreditne aktivnosti crnogorskih banaka.

„Očekujemo da će se u narednom periodu nastaviti smanjenje proizvodnje, otkazivanje ili usporavanje realizacije ugovorenih poslova, smanjenje tržišta plasmana proizvoda i mali priliv investicija“, kazao je Mijušković Pobjedi.

On smatra da se postojeće mjere za suzbijanje krize moraju stalno dopunjavati, zbog pogoršanja situacije. Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, potreban široki konsenzus oko suzbijanja posljedica krize, dodajući da je puna mobilizacija potrebna da bi se očuvala osnova za realizaciju budućih razvojnih ciljeva. Mijušković smatra da prethodna iskustva u ekonomiji sada ne mogu pomoći, jer globalna kriza nije zabilježena od 1923. godine.

„U analizama u svijetu su sve izraženija mišljenja da, nakon izlaska iz krize, svijet ekonomije koju smo do sada poznavali više neće postojati. Liberalna ekonomija, koja je zagovarala neometan razvoj ekonomskih tokova, ovim je zadobila jak udarac“,
ocijenio je Mijušković.

(Izvor: Mina)

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG