Dostupni linkovi

Kriza crnogorskog budžeta: Smanjenje rashoda za 16 miliona eura


Vlada Crne Gore na jednoj od sjednica
Vlada Crne Gore na jednoj od sjednica
Visok javni dug, visok deficit budžeta, manji prihodi u budžetu i nepovoljno međunarodno finansijsko okruženje, primorali su Vladu Crne Gore da već u prvoj polovini ove godine predloži rebalans budžeta.

Rebalans budžeta za ovu godinu trebalo bi da smanji rashode za 16 miliona eura, a u to spada smanjenje rashoda za službena putovanja, telefonske usluge, a neće biti smanjenja plata penzija i socijalnih davanja.

Država dodatno želi da prihoduje od povećanja taksi za korišćenje mobilne telefonije, kablovske televizije i električnih brojila.

Govoreći o razlozima za predlaganje rebalansa budžeta, ministar finansija Milorad Katnić je ukazao na nepovoljno međunarodno finansijsko okruženje, teške vremenske prilike početkom godine koje su blokirale ekonomski život u državi i donijele značajno manje prihode državi, a treća nepovoljna okolnost je aktivirana garancija Kombinata aluminijuma prema Dojče banci koju je država platila preko 20 miliona eura.

"Dakle, prvi kvartal koji karakterišu niži budžetski prihodi ove godine je bio dodatno pogođen sa nižim ostvarenjem zbog vremenskih nepogoda sa prelivanjem efekata krize u euro zoni, usporavanjem trgovine, manjim stranim direktnim investicijama, manjim bankarskim kreditima a na drugoj strani smo imali veće obaveze. Veće obaveze zbog vanrednog stanja i veće obaveze zbog vanrednih troškova uključujući i plaćanje dodatnih obaveza po osnovu garancija", pojašnjava ministar Katnić.

Milorad Katnić
Milorad Katnić
Negativna je struktura javnog duga, te stoga je cilj da se promjenom budžeta smanji pritisak na javni dug, smanji javni deficit, rekao je ministar Katnić.

Ove godine iz budžeta će biti vraćeno oko 220 miliona eura starih dugova. Cijena državnog zaduživanja je iznad sedam odsto, što znači da se mora učiniti sve da se obori cijena zaduživanja rekao je ministar Katnić:

"Javni dug je u Crnoj Gori prethodnih godina porastao značajno i negativno se promijenila struktura javnog duga. Zato je ključno da, između ostalog, i kroz ovaj rebalans smanjimo pritisak na javni dug i smanjimo deficit i predstavimo Crnu Goru kao kredibilnog partnera na međunarodnom tržištu."

Situacija zrela za prelaznu vladu

Za opoziciju rebalans budžeta predstavlja potvrdu da je planirani budžet bio neodrživ. Građani su opterećeni novim rashodima i zaduženjima, izvorni prihodi budžeta su smanjeni za 60 miliona. Planirane Vladine uštede su populističke a ne suštinske.

Veselin Bakić iz Socijalističke narodne partije je ocjenio da državni nedostaje blizu 260 miliona eura kako bi država izmirila sve obaveze. Do sada država se zadužila 308 miliona eura umjesto prvobitno planiranih 230 miliona. To će dodatno opteretiti građane.

"U suštini, svi ti nameti koji se uvode građanima u ovoj godini, nove takse mogu samo da pokriju ono što smo izmirili garancije za KAP. Sve ovo drugo što nam se desilo moraće se izmirivati iz kreditnih zaduženja", kaže Bakić.

"Da li Crna Gora treba da plaća cijenu pogrešnih poteza gospodina Đukanovića i njegovih kumova?", upitao je Radoica Živković.


Zabrinjava porast javnog duga, jer je već sada na nivou od 51 % bruto društvenog proizvoda, kao i činjenica da će ministarstvo finansija potpuno samostalno odlučitivati o narednim novim zaduženjima države.

I u Pokretu za promjene smatraju da je ključni krivac za tešku ekonomsku situaciju kriva aktuelna, ali i prethodna Vlada.

"Situacija je zrela za prelaznu vladu i situacija je spremna za nekog crnogorskog Montija i za vladu koja će u kratkom roku stabilizovati prilike", kaže Zarija Pejović.

Vladin prijedlog rebalansa budžeta oštro je kritikovao Radoica Živković iz Nove srpske demokratije koji je rekao da finansijsku krizu u Crnoj Gori nisu izazvale samo međunarodne finansijske okolnosti već pogrešna ekonomska politika Vlade u oblasti privatizacija. Poseban problem predstavljaju dodatna očekivana zaduženja pod pritiskom inostranih banaka i investitora.

"Da li Crna Gora treba i mora da plaća toliko cijenu pogrešnih poteza gospodina Đukanovića i njegovih kumova, koji su se zaduživali pa sada neće da vraćaju pare stranim bankama? Oni misle da to može tako. Vi ste doveli finansije Crnje Gore na ove grane. Vi ste krivi za to. Vi i vaše vlade koje su vladale. I sada to hoćete da podijelite sa narodom. Mislim da ove mjere neće donijeti ništa, da ćete još zadužiti Crnu Goru pod još nepovoljnim uslovima i da slijedi kolaps finansijskog stanja u Crnoj Gori", poručio je Živković.

Neminovno je da će biti još zaduživanja koja će vraćati naredne tri ili četiri generacije, rekao je Živković, ukazujući da Vlada neće moći da odlučuje da li će to biti jeftinije ili skuplje zaduživanje. Živković je ocjenio da je država došla u finansijski kolaps i da bi trebalo da se zaduži kod Međunarodnog monetarnog fonda.

Nakon što je skupštinski Odbor za finansije i budžet usvojio Prijedlog rebalansa budžeta, tu odluku treba da potvrdi plenum.
XS
SM
MD
LG