Dostupni linkovi

Federacija BiH: Radivojević odlučuje o većini u Vladi?


Desnica Radivojević
Desnica Radivojević
Slučaj koji je pokrenuo lavinu rekonstrukcija u Federaciji BiH, ali i na državnom nivou završen je odlukom predsjednika Federacije Živka Budimira o povratku federalnog ministra prostornog uređenja i dopremijera Desnice Radivojevića na funkciju u Vladi:

„Ova odluka donesena je sa namjerom omogućavanja rada Vlade FBiH i da 2013. godinu svi zajedno započnemo na način da imamo funkcionalnu vlast u FBiH u interesu građana i naroda FBiH“, rekao je Budimir.

Sve je počelo krajem juna kada je Budimir prihvatio kovertiranu ostavku Desnice Radivojevića, a koju je aktivirala njegova stranka SDA.

Povod za njeno pokretanje bila je sjednica Vlade na čiji je dnevni red uvrštena smjena upravnih i nadzornih odbora šest javnih preduzeća.

Kako se vjerovalo, SDP BiH nije mogao bez još jednog glada donijeti odluku, te su obezbijedili glas Radivojevića, nakon čega je SDA odlučila aktivirati bjanko ostavku, koju je predsjednik FBiH Živko Budimir prihvatio.

Radivojević je tada u pismu predsjedniku Federacije ustvrdio da nije podnio ostavku, a pokrenut je i postupak pred Ustavnim sudom ovog entiteta. Radivojević tada nije krio razočarenje:

„Zamislite, 12 godina budete aktivan član, imate sve, i na kraju samo što dignete ruku više niste - šta to znači?“

Ustavni sud Federacije BiH je, nakon višemjesečnih peripetija i političkih prekompozicija, donio presudu u kojoj se, kako prenosi predsjednica Suda Kata Senjak, kaže:

„Ne proizvodi takva ostavka pravno dejstvo. Pored toga, u odluci smo utvrdili da se ostavlja mogućnost predsjedniku Federacije da može preispitati svoju odluku o prihvaćenoj ostavci federalnog ministra.“

Budimir dva mjeseca nije mijenjao stav. A onda je Radivojević prošle sedmice pismom od Budimira zatražio da na temelju odluke Ustavnog suda preispita svoju odluku kojom ga je razriješio:

„Ja sam zadovoljan njegovom odlukom što je smogao snage da ovaj proces prekinemo i da krenemo dalje da kao vlada radimo u interesu svih građana FBiH.“

Ministar u Vladi FBiH Adil Osmanović smatra kako povratkom Radivojevića Vlada može raditi u punom kapacitetu, ali i da očekuje da radi kako je ranije dogovoreno:

„Držim da se Desnica Radivojević treba ponašati u skladu sa programom i projektima koje je postavila SDA“, kaže Osmanović.

Povratak na početak

U međuvremenu sud se bavio i još uvijek bavi pitanjima koja indirektno proizilaze iz Radivojevićevog zahtjeva. Budimir je, zbog pritisaka kojima je bio izložen, povlačenjem odluke napravio kompromis, i tako sve vratio na početak, smatra zastupnik SBiH u federalnom parlamentu Omer Vatrić. U tom svjetlu rekonstrukcije koje su počele Radivojevićevom smjenom i koje se nastavljaju nakon povratka su, kaže, besmislene jer je sadašnja većina nemoćna da smijeni predsjednika entiteta:

„Ne znamo o kojoj više prekompoziciji i kojoj rekonstrukciji oni govore. U Ustavu Federacije predsjednik Federacije je predstavnik izvršne vlasti. Sve je rečeno u Ustavu, a šta oni dogovaraju mimo toga... Mogu vjerovatno dogovarati izmjenu Ustava“, kaže Vatrić.

Federalni premijer Nermin Nikšić pozdravio je odluku predsjednika FBiH, te naveo kako od njega očekuje nove:

„Da postupi po mom zahtjevu kad je u pitanju zahtjev za smjenu osam ministara.“

Glavno pitanje koje se nameće jeste kome će se sada prikloniti Radivojević. Nedavno se sastao I sa čelnicima Narodne stranke Radom za boljitak, što otvara mogućnost prelaska u ovu stranku.

No, SDA ga još nije isključila iz članstva. Iako neodređen, predsjednik ove stranke Sulejman Tihić kaže kako svoj dojučerašnjeg čovjeka od povjerenja ne vidi u SDP-u BiH iako se o tome govorilo.

„Ja ne vjerujem da će gospodin Desnica biti eksponent politike SDP-a nego da će raditi u skladu sa Ustavom i sa zakonom, u skladu sa interesima građana. I ne vjerujem da će pitanje smjene ministara SDA ili HSP-a ili stranke Radom za boljitak se uopće naći na dnevnom redu kod predsjednika Federacije“, navodi Tihić.

U Federaciji se i dalje insistira na rekonstrukciji Vlade, o čemu je razgovaralo i čelništvo SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Ako izgube većinu u Vladi, izgubili su igru, ocjenjuje predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac:

„Zlatko Lagumdžija je mislio da će izigrati druge. Očigledno da je on na kraju, poslije kombinatorike, on ostao izigran. Te prekompozicije ne mogu ništa dobro donijeti jer sada se energija baca na teren kako opet prevariti i izgrati one druge, kako dokazati da su oni lošiji, a ovi bolji. Jednostavno, ovo je politička situacija u FBiH koja ne ide korist nikome. Vidjeli smo sada da sve trgovine političke završavaju na jednom političkom smetljištu. Najpametnije i najbolje rješenje su prijevremeni izbori - i neka građani daju sud za ove političke prostitutke“, kaže Pećanac.

Desnica Radivojević u posljednjem obraćanju Budimiru prvi put nije negirao da je u razgovoru sa kadrovskom komisijom SDA ponudio aktiviranje ostavke. Radivojević se zakleo i da će dužnost obnašati u interesu svih građana.
XS
SM
MD
LG