Dostupni linkovi

Šri Lanka priznala bankrot


Vozači čekaju u redu da kupe benzin na benzinskoj pumpi, usred ekonomske krize, Šri Lanka, 16. maja 2022.

Šri Lanka je bankrotirala i akutne posljedice njene ekonomske krize bez presedana potrajaće barem do kraja sljedeće godine, rekao je premijer Ranil Wickremesinghe parlamentu u utorak.

22 miliona stanovnika ove ostrvske države trpelo je mesecima veliku inflaciju i duge prekide struje nakon što je vladi ponestalo strane valute za uvoz vitalnih dobara.

Wickremesinghe je rekao da će nekada prosperitetna zemlja ove godine ući u duboku recesiju i da će se akutna nestašica hrane, goriva i lijekova nastaviti.

"Moraćemo da se suočimo sa poteškoćama i 2023. godine", rekao je premijer. "Ovo je istina. Ovo je stvarnost."

On je rekao da tekući pregovori Šri Lanke o spašavanju s Međunarodnim monetarnim fondom zavise od finalizacije plana restrukturiranja duga s kreditorima do augusta.

"Sada učestvujemo u pregovorima kao bankrotirana zemlja," rekao je Wickremesinghe.

"Zbog stanja bankrota u kojem je naša zemlja, moramo im posebno dostaviti plan o održivosti duga. Tek kada (MMF) bude zadovoljan tim planom, možemo postići dogovor."

MMF je prošle sedmice rekao da je potrebno više posla da se isprave finansije nacije i popravi njen fiskalni deficit prije nego što se postigne dogovor o aranžmanu finansiranja za rješavanje krize.

Šri Lanka je trenutno gotovo potpuno bez goriva, a vlada je zatvorila nebitne javne usluge u nastojanju da uštedi gorivo.

Ujedinjene nacije procjenjuju da oko 80 posto građana preskače obroke kako bi se izborilo sa nestašicom hrane i rekordnim cijenama.

Šri Lanka je obustavila otplatu vanjskih dugova u vrijednosti od oko 7 milijardi dolara koji su dospjeli ove godine jer je nivo deviznih sredstava pao na rekordno nizak nivo.

Ukupni vanjski dug zemlje iznosi 51 milijardu dolara, od čega 28 milijardi dolara mora biti otplaćeno do 2027. godine, sa prosječnom otplatom od oko 5 milijardi dolara godišnje.

Frustrirani ljudi mjesecima održavaju ulične proteste.

Wickremesinghe je rekao da Centralna banka ove godine predviđa ekonomski pad od 4 do 5%. MMF procjenjuje da će se privreda Šri Lanke smanjiti za 6% do 7%.

Ekonomiju Šri Lanke uništila je pandemija, koja je pogoršala dugogodišnje probleme lošeg ekonomskog upravljanja.

BDP je pao na 76,2 milijarde dolara u 2021., sa 94,4 milijarde u 2018. i neće se oporaviti na nivo na kojem je bio 2018. do 2026. godine, rekao je Wickremesinghe.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG