Dostupni linkovi

Krivokapić za RSE demantuje tvrdnje novinarke iz Sarajeva


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Predsjednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić negirao je u petak u izjavi za Radio Slobodna Evropa navode da je novinarki i uredniku istraživačke mreže OCCRP iz Sarajeva Mirandi Petrucić i Dru Salivanu zabranio učešće na godišnjem Rose-Roth seminaru sredinom oktobra u Crnoj Gori.

Predsjednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić se u izjavi za Radio Slobodna Evropa ogradio da je on organizator Rose Roth seminara na kome je Petrucić trebalo da bude jedan od panelista na temu organizovanog krminala i korupcije.

Krivokapić kaže da su ovogodišnji skup organizovali skupštinski odbor za bezbjednost i odbranu i nadležno tijelo Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

Da bi „otklonio spekulacije”, predsjednik skupštine poziva Petrucićevu da prvom narednom prilikom dođe u Crnu Goru na skup čiji je organiztor Skupština, a tema NATO integracije, kao i na Rose Roth seminaru:

"Ko god hoće da provjeri činjenice, nije teško. Zna se da su organizatori seminara, ne Skupština Crne Gore, nego skupštinski Odbor za bezbjednost i nadležno tijelo Parlamentrane skupštine Savjeta Evrope. Kolega Nuhodžić vodi cijelu proceduru i ova procedura je u cjelosti išla kroz Odbor za odbranu i bezbjednost. Ali da bi smo svaku spekulaciju otklonili, evo ja ću gopsođicu pozvati da nakon izbora dođe u Crnu Goru na prvi skup koji Skupština Crne Gore bude organizovala sa tematikom NATO integracija. Time bi pkazali da je Crna Gora otvorena za sve prijatelje i da, naravno, prostor u kojem se može slobodno razgovarati i iznijeti sasvim suprotna argumentacija", kaže Krivokapić za RSE.

Na pitanje da li nas upućuje na skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu čiji je predsjednik, Mevludin Nuhodžić iz vladajuće DPS, Krivokapić je odgovorio:

"Mislim da se te teme usaglašavaju, bar je tako iskustvo bilo u onom predreferendumskom periodu kada sam radio u tim organizacijama. Te se liste usaglašavaju sa obje strane jer tu nema jednog poziva nego obje strane odlučuju ko će biti pozvan."

Prva banka
Prva banka
Potražili smo odgovor i kod predsjednika nadležnog odbora Nuhodžića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Miranda Petrucić je istraživač Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) koji je ljetos objavio seriju tekstova o sumnjivim poslovima Prve banke, koju kontroliše porodica bivšeg premijera i aktuelnog lidera DPS-a Mila Đukanovića, i navodnim vezama te banke sa odbjeglim narko bosom Darkom Šarićem.

Ona je na skupu trebalo da govori na istom panelu zajedno sa crnogorskom državnom tužiteljkom Rankom Čarapić.

Petrucić za Radio Slobodna Evropa kaže da je od predstavnika NATO-a, koje predsjednik Parlamenta ne pominje kao organizatore, obaviještena da joj je Krivokapić i osporio učešće na seminaru.

"Meni su iz NATO-a rekli da je predsjednik Parlamenta rekao da ja ne mogu da prisustvujem, da su oni na različitim nivoima kontaktirali sa Parlamentom, ali da su oni u Crnoj Gori tvrdo odlučili da ja ne mogu da prisustvujem", tvrdi Petrucić.

Petrucić, međutim, potvrđjuje da nije imala ličnu komunikciju sa bilo kim iz crnogorskog Parlamenta, kao organizatorom, već je sve obavljeno preko, kako kaže, predstavnika NATO -a i to uz obrazloženje da njeno učešće nije pogodno zbog predstojećih izbora u Crnoj Gori.

"Preptostavljam da su u pitanju priče jer je obrazloženo da moje učešće nije pogodno zbog izbora, ali jedini dodir koji sam ja imala sa Crnom Gorom su tekstovi koje sam pisala. Dobila sam prvo telefonski poziv a onda i mejl komunikacijom o tome, pošto je i moj urednik trebalo da učestvuje na tom skupu", kaže Petrucić.

Sa novinarkom Petrucć solidarisala se direktorka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) za Srbiju Dragana Žarković-Obradović, koja je u znak protesta odustala od učešća na Rose Roth seminaru uz komentar dat podgoričkim 'Vijestima' da je ,"glupo govoriti o integritetu kionferencije sa koje je neko opozvan samo zato što je kritičan prema vladi”.
XS
SM
MD
LG