Dostupni linkovi

Crnogorski premijer: Popis stanovništva naredne godine, možda u oktobru


Sljedeće godine će sigurno biti popisa: Zdravko Krivokapić (11. novembar 2021)
Sljedeće godine će sigurno biti popisa: Zdravko Krivokapić (11. novembar 2021)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je u Skupštini, da će Popis stanovništva biti održan sljedeće 2022. godine, “možda u oktobru”.

“Sljedeće godine će sigurno biti popisa”, kazao je 25.novembra, Krivokapić.

Nacrt zakona o popisu je završen i poslat Evropskoj komisiji , rekao je Krivokapić. koji ne očekuje suštinske zamjerke na taj tekst.

On je obasnio da će Zakon nakon toga biti usvojen na sjednici Vlade a, potom proslijeđen Skupštini.

Precizirao je da je od usvjanja u Skupštini potrebno još pet ili šest mjeseci da se ispune, kako je objasnio, tehnički preduslovi za održavanje popisa.

Krivokapić je podsjetio na preporuku Evropske unije da u godini kada se organizuju izbori, ne bi trebalo da budu organizovan popis .

“Iako su u Crnoj Gori sljedeće godini planirani lokalni izbori u 14 opština, ne mislim da će ukoliko dođe do opšteg konsenzusa postojati problem da se Popis stanovništva održi recimo u oktobru”, kazao je Krivokapić.

Poslanik Dragan Ivanovićiz vladajuće većine je podsjetio da je popis bio za planiran za ovu godinu i dodao da je važno da se građanima pošalje poruka da će popisa – biti.

“Građani tvrde da do sada nijesu smjeli nacionalno da se izjasne onako kako se osjećaju”, rekao je Ivanović.

Poslednji Popis stanovništva u Crnoj Gori održan je 2011. godine u vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista, koja je u avgustu prošle godine na izborima izgubila vlast.

Podsjetimo, na ocjene premijera Krivokapića iz avgusta ove godine da je teško da popis može biti održan do kraja godine “jer su za to potrebne ozbiljne pripreme”, oštro je reagovao najači vladajući politički savez, prosrpski Demokratski front (DF):

“Ukoliko ove godine ne bude popisa stanovništva neće biti ni ove Vlade”.

Još od početka jula ove godine premijera Krivokapić je na udaru DF, koji nezadvoljan radom Vlade traži njegovu smjenu. Poslednju ponudu, kako se saopštili iz DF, za prevazilaženje političke krize strankama parlamentarne većine, Demokratama i Građanskom pokretu URA, poslali su 22. novembra.

“Sastavni dio sporazuma je i dogovor o izglasavanju Zakona o popisu stanovništva, Tužilačkog savjeta, Budžeta, kao i završetka procesa uređenja odnosa države sa religijskim zajednicama.

Platformom traže da se u najkraćem roku izabere nova vlada sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije.

XS
SM
MD
LG