Dostupni linkovi

Dok Skupština raspravlja o smjeni Krivokapića, on drži sjednicu Vlade


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, 4. februar 2022.
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, 4. februar 2022.

Dok su poslanici Skupštine Crne Gore raspravljali o nepovjerenju Vladi, premijer Zdravko Krivokapić je održao elektronsku sjednicu Vlade, o čemu su javnost obavijestili poslanici.

Među tačkama dnevnog reda su zapošljavanje novih ljudi i mijenjanje Odluke o sticanju državljanstva, kazao je na sjednici Skupštine poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Bez predloga ministra unutrašnjih poslova koji je za to nadležan, Krivokapić je danas predložio izmjene o sticanju crnogorskog državljanstva, saopštio je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević:

"To Krivokapić radi svjesno i čini zloupotrebu službenog pložaja".

On je pozvao ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da odmah podnese krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja protiv Krivokapića, a nadležno tužilaštvo da reaguje po hitnom postupku.

"Jer to ne može da radi premijer koji će danas biti smijenjen. To ne može da radi nijedan premijer koji želi da poštuje Ustav i zakone ove države", smatra Konjević.

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) su ocijenili da Vlada želi sukobe ukoliko se potvrdi da mijenja odluku o sticanju crnogorskog državljanstva.

"Ukoliko je ta vijest tačna, odlazeća Vlada želi sukobe u Crnoj Gori. Ovakva neodgovornost u posljednjim danima mandata nije samo za političku već i za krivično-pravnu odgovornost", naveli su iz CDT-a.

Iako Skupština danas raspravlja o nepovjerenju aktuelnoj vladi, premijer Zdravko Krivokapić i 11 od ukupno 12 ministara se nisu pojavili u Parlamentu.

Prisutan je samo ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić koji je izjavio da to smatra svojom elementarnom obavezom.

Glasanje o nepovjerenju Krivokapićevoj Vladi je epilog političke krize koja traje gotovo od njenog izbora decembra 2020.godine, kada su je izlasali poslanici prorpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Oni su zajedno osvojili tijesnu većinu, 41 poslaničko mjesto od ukupno 81, na parlamentarnim izborima avgusta 2020.godine.

Ranije danas, poslanici nisu izglasali dnevni red sa prijedlogom skraćenja mandata Skupštine, što je predložio premijer Krivokapić.

XS
SM
MD
LG