Dostupni linkovi

Kritike prvih ekonomskih poteza Vlade Hrvatske


Program Vlade Hrvatske
Program Vlade Hrvatske
Najave prvih ekonomskih poteza nove Vlade već su izazvale negativne reakcije u stručnoj javnosti, opoziciji, pa čak i unutar vladajuće koalicije.

Iako se brat-bratu godinu dana znalo da će koalicija stranaka lijevog centra predvođena socijaldemokratima pobijediti na izborima, pa su dakle imali godinu dana da pripreme program ekonomskih mjera nove vlade, one se definiraju tek sada.

Međutim, najave prvih poteza uznemirile su stručnu, ali i širu javnost. Čini se da će cijena izostanka „bolnih rezova“ biti privatizacija preostalih državnih banaka i kvalitetnog velikog osiguravajućeg društva, o čemu nije bilo riječi u kampanji.

„Nema prostora u proračunu za razvoj 'Hrvatske poštanske banke' i 'Croatia-osiguranja', i ocjenjujemo da trebaju ići na tržište“, kaže ministar financija Slavko Linić.
Čini se da će cijena izostanka „bolnih rezova“ biti privatizacija preostalih državnih banaka i kvalitetnog velikog osiguravajućeg društva.

On je pojasnio da je najavljena privatizacija u funkciji smanjivanja vanjskog duga i pokrivanja deficita.

„To je nešto što će rejtinške agencije i kreditori cijeniti“, kazao je ministar Linić.

Najavu, pa odgodu uvođenja poreza na imovinu glavni je HDZ-ov financijaš i bivši ministar financija Ivan Šuker uzeo kao dokaz da je famozni predizborni “Plan 21“ Kukuriku-koalicije o izvođenju zemlje iz stagnacije tek - marketinška fikcija!

„Radi se o izuzetno visokim nametima koji mogu izazvati jedan socijalni šok kakav u republici Hrvatskoj nije zabilježen. To najbolje pokazuje da je 'Plan 21' bio – 20 ministara plus 1 premijer!“, naglašava Šuker.

Preraspodjela PDV-a

Smanjenje stope PDV-a na turizam kao stratešku granu gospodarstva kako bi se poboljšalo njegovu konkurentnost bit će plaćeno povišenjem stope sa sadašnjih 23 vjerojatno na 25 posto za ostalo.

Jedan od najpopularnijih zastupnika vladajuće koalicije, Damir Kajin iz Istarskog demokratskog sabora upozorio je da se ovu mjeru nije najavilo u kampanji, i da je problem što će se tako visokom stopom oporezivati ne samo luksuz, nego i hrana!

Nova Vlada Hrvatske, prosinac 2011.
Nova Vlada Hrvatske, prosinac 2011.
„Međutim, PDV je u našem okruženju daleko niži nego što je u Republici Hrvatskoj, i tu se ja naprosto bojim da može doći do izvlačenja novca iz zemlje i smanjenja osobne potrošnje što će u konačnici pogoditi poduzetnike, a samim tim i državni proračun“, kaže Kajin.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić kazao je za naš radio kako se obistinilo njegovo upozorenje da je nova vlada bez plana i koncepta.

„I ono što je možda najlošije – oni nastavljaju na istom modelu gospodarstva, samo što žele u okviru tog modele promijeniti neke male poteze. Prije godinu-dvije dana vikali su 'harač, harač!' zbog načina kako je tadašnja vlada podizanjem PDV-a sa 22 na 23 posto pristupila rješavanju ekonomske krize. A oni de facto ponavljaju isti pristup – bivša HDZ-ova vlada počela je dizati porez i smanjivati javnu potrošnju, a ono što nova vlada čini je zapravo potpuno isto, i ponovo potpuno pogrešno!“, ocjenjuje Jurčić.

Najavljena privatizacija koncept je naslijeđen od Račanove Vlade, ne treba privatizirati „Croatia-osiguranje“ nego njime bolje upravljati, a podjednako tako lijek za banke nije privatizacija nego nalaženje rješenja u dogovoru sa središnjom bankom, kaže Jurčić.

„Tako da je generalni osjećaj da oni tek otkako su stupili na vlast traže što bi mogli napraviti. Znači, izgleda da su potpuno nespremni došli na vlast", zaključuje Jurčić.
XS
SM
MD
LG