Dostupni linkovi

Kritike Lukšićevog stava o protestima i evrointegracijama


Predsjednik i potpredsjednik crnogorske Vlade Igor Lukšić i Duško Marković
Predsjednik i potpredsjednik crnogorske Vlade Igor Lukšić i Duško Marković
Premijer Igor Lukšić je u intervjuu Dnevnim novinama u četvrtak ponovio stav da ga brine “nestabilnost koja bi se mogla uočiti manifestacijom protesta i na taj način Crna Gora usporiti kada su u pitanju evropske integracije”.

Član skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije iz Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević nema razumijevanja za takav stav premijera.

“Mislim da bi gospodinu Lukšiću, a i Vladi Crne Gore, bilo mnogo bolje da se posveti onom poslu zbog kojeg je biran i zbog kojeg je ta Vlada birana, a ne da raznim zamjenama teza i proizvođenjem tema koje dijele Crnu Goru i dovode građane u nedoumicu, zaklanja suštinu problema. Što se tiče
"Gospoda na vlasti bi najzad morali da se bave ozbiljnim problemima. Pokazali su do sada da ne umiju da riješe ni jedan problem iz ekonomsko socijalne oblasti”, kaže Vasilije Lalošević.
EU integracija apsolutno niko nema ništa protiv. Ja mislim da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja gdje oko toga postoji jedan apsolutni konsenzus. Takođe, treba konstatovati da je ekonomsko socijalna situacija zaista loša. Gospoda na vlasti bi najzad morali da se bave ozbiljnim problemima. Pokazali su do sada da ne umiju da riješe ni jedan problem iz ekonomsko socijalne oblasti”, kaže Lalošević.

Laloševićev kolega iz vladajuće Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić očekivano dijeli stav premijera.

“Prije svega mislim da protesti i nastupi pojedinih sindikata i NVO poprimaju političke konotacije i onda to može da uspori put Crne Gore ka Evropskoj uniji. To je možda nekome i cilj iako se deklarativno zalaže za evropski put Crne Gore. Ja mislim da u EU ne ulaze ni vlast ni opozicija, ni NVO, ni sindikati već ulaze država i njeni građani. Mislim da ovo što se sada dešava poprima te konotacije i ponavljam da je opreznost premijera Lukšića potpuno opravdana”, kaže Stanišić.

Obrnuta teza

Vasilije Lalošević dodaje da bi premijer morao biti više fokusiran na preporuke Brisela koje se odnose na vidljivu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Mislim da bi ova vlada morala dati prioritet svemu onome što nam je Evropska komisija postavila kao zadatak do 1. juna. Mislim da zaista treba krenuti u žestoku borbu protv korupcije i organizovanog kriminala”, naglašava Lalošević.

Raško Konjević
Raško Konjević
Komentarišući Lukšićev stav da bi protesti mogli usporiti evropske integracije, član Odbora iz manje vladajuće Socijaldemokratske partije Raško Konjević kaže:

“Čini mi se da bi svi trebalo da se posvetimo dijalogu u tom smislu i dođemo do rješenja jer svakako da bilo koja vrsta nestabilnosti može da ugrozi ovaj proces. To naravno ne znači da ljudi ne mogu da iskazuju svoje nezadovoljstvo. Mogu, jer se radi o demokratskom iskazivanju nezadovoljstva. Ja bih u ovom slučaju dao prednost dijalogu i na osnovu onoga što jesu bili prijedlozi premijera u razgovoru koji su imali. Očekujem da će se u narednih 10 do 15 dana doći do rješenja koje će biti prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu u skladu sa onim mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju.”

Politikolog Dritan Abazović ocjenjuje da u stavu premijera nema ništa novo.

“To su već uobičajeni stavovi visokih zvaničnika Vlade Crne Gore da sve što ne ide njima u prilog i suprotno politici koju oni vode je usporavanje puta Crne Gore prema evropskim integracijama. Mislim da je to potpuno obrnuta teza, mislim da aktivnosti vlade najviše usporavaju taj put ili ga mogu ubrzati. Protesti su vrlo legitimni, oni su potpuno preslikavanje stanja u Crnoj Gori i ukoliko se budu učestalo ponavljali niko više neće biti odgovoran za to od Vlade Crne Gore. Za ispunjavanje bilo kakvih uslova za naše evropske integracije i njihovu dinamiku odgovorna je najviše Vlada Crne Gore a ona u dosadašnjem mandatu premijera Lukšića nije pokazala nikakav diskontinuitet od onoga što je bio rad prethodne vlade”, smatra Abazović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG