Dostupni linkovi

Novi spot benda Pusi rajot: Kritika naftne industrije


Rusija: Novi spot punkerica Pussy Riot
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Rusija: Novi spot punkerica Pussy Riot

Nekoliko članova ruske punk grupe Pusi rajot snimilo je novi spot pod nazivom „Kao u crvenom zatvoru“ u kome kritikuju naftnu industriju, ali i izvršnog direktora velike ruske naftne kompanije Rosnjeft i nekadašnjeg zamenika premijera Igora Sečina.

Spot je snimljen na Rosnjeftovom postrojenju za proizvodnju nafte i na jednoj benzinskoj pumpi te kompanije i počinje kadrom u kome jedna od maskiranih članica grupe prosipa naftu po slici Igora Sečina.

U jednom od postova koji se nalazi na internet blogu grupe, objašnjeno je da je ruski prihod od nafte u prošloj godini iznosio oko 210 milijardi dolara, ali su samo ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi prijatelji videli taj novac. Zbog toga su odlučili, navodi se dalje u ovom postu, da se pozabave proizvodnjom nafte i ispevaju novu pesmu o crvenom zatočeništvu radnika koji se bave naftom i gasom.


Ima međutim i onih koji tvrde da nisu uključeni u snimanje ovog spota, poput Jekaterine Samutsevič, koja je putem svog Tviter naloga poručila da je pesma falsifikat. Ona je inače, od oktobra prošle godine, na uslovnoj slobodi posle hapšenja zbog performansa u moskovskom hramu Hrista Spasitelja protiv Vladmira Putina.

U tekstu se govori i o citiramo homofobičnoj štetočini kraj citata i sugeriše da je ruski predsednik nalik na iranskog ajatohala. Takođe pominju se i opozicionii lideri, ali i borac protiv korupcije i kandidat za moskovskog gradonačelnika Aleksej Navalni, koga ruske vlasti terete za navodnu proneveru 510.000 dolara, pošto je postao njihov žestok kritičar.

Pusi rajot skrenule su na sebe pažnju svetske javnosti posle spota u kome su žestoko kritikovale ruskog predsednika Vladimira Putina. Tri članice Jekatarina Samutševič, Marija Aljehina i Nadežda Tolokonikova osuđene su posle toga na dvogodišnje zatvorske kazne zbog optužbi da su počinile huliganstvo motivisano verskom mržnjom. Tolokonikova i Aljehina su još u zatvoru.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG