Dostupni linkovi

Krimski sindrom: Tavnik bi da se otcepi od Kraljeva i pripoji Čačku


Kraljevo, ilustrativna fotografija
Krimski sindrom na granici Kraljeva i Čačka. Meštani kraljevačkog sela Tavnika prete da će zbog, kako kažu, maćehinskog odnosa lokalne samouprave u Kraljevu prema njihovom selu, organizovati referendum na kom će odlučivati o otcepljenju od matične opštine i pripajanju Čačku.

Meštani Tavnika kažu da im je dojadilo to što nemaju kanalizaciju, kvalitetnu vodovodnu mrežu, asfaltirane i osvetljene puteve i pored toga što u selu posluje 25 proizvodnih firmi koje zapošljavaju 500 radnika. Seljani su izračunali da svakog meseca od naplate PDV-a iz Tavnika, Kraljevu ostaje oko 20 miliona dinara. Predsedniku mesne kancelarije Draganu Zucoviću stoga je neshvatljivo da grad Kraljevo ima, kako kaže, maćehinski odnos prema ovoj sredini.

„Gradska uprava Kraljeva uopšte ne obraća pažnju na to što se iz ovog sela slivaju pare od PDV-a i doprinosa da urade uličnu rasvetu ili da asfaltiraju neki deo puta, kako bi nam delimično vratili ono što mi njima dajemo. Oni uopšte ne obraćaju pažnju na to.“

Sa Zucovićem se slažu i njegove komšije.
„Umesto da nas nagrade zbog toga što smo uspešno selo i što imamo toliko firmi i zaposlenih meštana, oni se jednostavno ne obaziru na to.“

„Ništa ne rade da nam pomognu oko kanalizacije, vodovoda, puteva. Godinama se priča ista priča, a ništa se ne ostvaruje“
, kažu nam Tavničani.

Zbog svega ovoga, među Tavničanima se rodila ideja o otcepljenju od Kraljeva i pripajanju susednom gradu Čačku. Kažu, kad može Krim od Ukrajine ili San Marino od Italije, mogu i oni. Eventualni referendum smatraju legitimnim izrazom volje građana.

„Želimo da raspišemo referendum i ako bude više od 50 odsto ljudi koji su za otcepljenje, naravno da ćemo tražiti neko bolje uslove za život“, kaže jedan od seljana dok drugi dodaje: „Da li je to neko pomodarstvo da se sada odvajamo svi od svakoga, ja ne znam. Da li je neko video od Krima ili Kosova, ne znam. Uglavnom, mi smo odavno poslednje selo u opštini.“

Pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović kaže da su u gradskoj upravi dobro upoznati sa problemima Tavnika, ali ističe da zahtev o eventualnom pomeranju i prekrajanju gradskih međa do njih nije stigao.

„Apsolutno sam iznenađen zato što nikad nije bilo reči o tome. To nije samo ta mesna zajednica nego sve mesne zajednice imaju mnogo veće potrebe nego što grad može da im pruži“, ističe Jovanović.

S druge strane, gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić kaže da inicijativu za pokretanje postupka za promenu gradske teritorije može podneti skupština grada ili 10 odsto birača koji imaju prebivalište na teritoriji mesta na koje se promena odnosi.

„Predlog zvanično još nije stigao u grad Čačak. Ukoliko bude stigao moraće se ispoštovati zakonska procedura. Inače, promenagranica lokalnih samouprava je u nadležnosti republičkog parlamenta“, objašnjava Ilić.
  • 16x9 Image

    Vladimir Nikitović

    U novinarstvu kao izveštač i reporter od 1994. Informativno-političkim novinarstvom bavi se od 1996. u redakciji čačanskog Ozon radija. Dopisnik Radija Slobodna Evropa od maja 2001. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG