Dostupni linkovi

Kriminal u porastu, obračuni svakodnevna pojava


Ilustracija
Zastrašivanje, prijetnje, ubistva i pokušaji ubistava, obračuni kriminalnih klanova, paljenje automobila i pljačke banaka, sve češća su pojava na crnogorskim ulicama i prema pojedinim analizama koje su se mogle čuti u javnosti, strahuje se od povratka obračuna iz devedesetih godina. Šta je uzrok ovih pojava i može li se eskalacija nasilja zaustaviti?

Bačena bomba sa skinutim osiguračem, ali koja nije eksplodirala, na kuću bivšg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače posljednji je u nizu ataka sa nepoznatim počiniocem koji su se dogodili u posljednje vrijeme.

Tome su prethodila tri ubistva. Dvostruko u Podgorici kada su za sad nepoznate osobe u sačekuši likvidirali Vinetu Strugara i Mirka Radovića, a pobjegli ukradenim automobilom sa lažnim tablicama koji su zapalili. Potom u Baru je takođe došlo do ubistva, čiji je uzrok vjerovatno sukob između tamošnjih kriminalnih klanova.

Kako su ranije objavili crnogorski mediji u Baru, u kome je aktivno više kriminalnih klanova, specijalne jedinice iz Podgorice su pomagale lokalnoj policiji u sprječavanju novih obračuna. Policija je uhapsila osumnjičenog počinioca zločina u Baru, kao i aktere velike pljačke u Tivtu gdje iz jedne banke uz upotrebu oružja ukradeno preko sto hiljada eura.

U međuvremenu došlo je do bacanja eksplozivne naprave pod automobil u Podgorici, a noćno paljenje automobila je zabilježeno i u drugim gradovima čiji su vlasnici, ne samo biznismeni, već i aktivni i bivši policajci i sudije. Dio ovih napada je rasvijetljen.

Sve ovo je pratilo više pokušaja ubistava u više gradova, a stranice crne hronike su zabilježile nedavno ranjavanje iz vatrenog oružja funkcionera u Ministarstvu vanjskih poslova a bivšeg direktora Uprave za sprječavanje pranja novca Predraga Mitrovića. Taj slučaj je još otvoren.

Da li sve ovo govori o pojačanom nasilju, ekspanziji obračuna među kriminalnim grupama, ili povećanju aktivnosti kriminalnih grupa u Crnoj Gori, pitanja su koja smo uputili Upravi policije, od čijih službenika očekujemo odgovor. Iz policije je saopšteno da je u Crnoj Gori je u posljednje dvije i po godinepočinjeno 31 ubistvo, od kojih do sada ravijetljeno 26, dok se na rješavanju pet ubistava radi. Od početka ove godine u Crnoj Gori počinjenošest ubistava, od kojih su dva za sada nerasvjetljena.

Komentarišući navedene događaje član skupštinskog odbora za bezbjednost Ljuiđ Ljubo Škrelja kaže da može da se stekne utisak o pojačanom nasilju na ulicama. On napominje da i u državama sa višim stepenom demokratije i opremljenijim službama, dešavaju slične stvari koje se teško otkrivaju. Škrelja ocjenjuje da situacija u Crnoj Gori nije uopšte redovna

“Mi smo sada na udaru kao država zbog svega onoga što Crna Gora je do sada uradila i treba da uradi kao što je članstvo u NATO i zatvaranje poglavlja 24 i 23. Niko kao ozbiljan građanin a još više kao ozbiljan političar ovo ne može da shvati kao normalnu situaciju. Situacija je naglašena jer imamo žrtve jer sve do momenta dok nema žrtava mi možemo da pričamo o politici i o drugim temama. Ali kada padaju žrtve, kada imamo likvidacije na ovaj način onda onda svi nadležni državni organi moraju da uključe 5. brzinu kako bi se konačno stalo na kraj takvim stvarima“, kaže Škrelja.

Odgovarajući na pitanje treba li javnost da bude zabrinuta zbog talasa nasilja član skupštinskog odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović je nedavno za naš radio izjavio:

“To mora da zabrine svakog građanina Crne Gore i ja sam sklon da vjerujem da je učestalost ovakvih obračuna koji daju razloga za najozbiljniju sumnju da se radi o organizovanim kriminalnim grupama i njihovim međusobnim obračunima posljedica činjenice da se vlast u Crnoj Gori malo je reći nedovoljno odgovorno i ofanzivno suprotstavlja organizovanom kriminalu i korupciji.“

A šta o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori kažu Podgoričani?
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG