Dostupni linkovi

Nestalo 39 osoba nakon što se prevrnuo brod kod Floride


Ilustrativna fotografija, brod u Medieteranu, februar 2021.

Američka obalska straža pokrenula je potragu za 39 osoba za koje je prijavljeno da su nestali kada se čamac prevrnuo kod obale Floride u, kako se navodi, “navodnom pokušaju krijumčarenja ljudi".

Dobri Samaritanac pozvao je obalsku stražu u utorak rano nakon što je spasio čovjeka koji se držao za čamac 72 kilometra istočno od Fort Piercea, objavila je agencija za pomorsku sigurnost na Twitteru.

Muškarac je rekao da je bio sa grupom koja je u subotu uveče napustila ostrvo Bimini na Bahamima. Rekao je da se čamac prevrnuo po jakom vremenu i da niko nije nosio prsluke za spašavanje.

Obalska straža ovo naziva slučajem krijumčarenja ljudi. Zvaničnici su na Twitteru rekli da pretražuju i zrakom i morem područje od otprilike 218 kilometara koje se proteže od Biminija do zaliva Fort Pierce.

Agencija patrolira vodama oko Haitija, Dominikanske Republike, Kube i Bahama, duž ruta koje često koriste migranti koji pokušavaju doći do SAD-a. Agencija također zaustavlja i vraća strance zatečene kako plove u američkim vodama.

U petak je obalska straža pronašla 88 Haićana u preopterećenom teretnom brodu zapadno od Velike Inagve na Bahamima.

"Putovanje tjesnacem Florida, prolazima Windward i Mona... izuzetno je opasno i može rezultirati gubitkom života", rekla je obalska straža u saopćenju prošlog vikenda.

XS
SM
MD
LG