Dostupni linkovi

Krihbaum o uslovima Hrvatske Srbiji: Treba spustiti loptu


Ginter Kirhbaum i Aleksandar Vučić u Beogradu 22. marta 2016.
Ginter Kirhbaum i Aleksandar Vučić u Beogradu 22. marta 2016.

Bilateralnim sporovima nije mesto na nivou Evropske unije, izjavio je u Beogradu Ginter Krihbaum, predsednik Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu. Pored tog stava u vezi sa uslovima Hrvatske Srbiji, Krihbaum je dodao i da Nemačka podržava brzo otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 za Srbiju.

“Mora se spustiti lopta na zemlju. Kada je reč o Srbiji, tema je otvaranje, a ne zatvaranje poglavlja. Ali sam optimista da ćemo naći izlaz iz ove situacije i da ćemo aktere uveriti da treba ići napred”, rekao je Krihbaum nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Krihbaum je naglasio da i Nemačka podržava Evropsku komisiju u njenoj nameri da Srbija brzo otvori poglavlja 23 i 24, ali da će odluku o tome doneti EU i dati preporuku da li su ispunjeni uslovi za to. Na konstataciju novinara da Hrvatska smatra da nije reč o bilateralnim odnosima, Krihbaum je rekao:

“Ako se zaista radi o evropskim načelnim pitanjima, o tome treba da odluči Evropska komisija. A ako se dođe do zaključka da se radi o bilateralnom pitanju, za to imamo mogućnost da se te zemlje obrate sudu.”

Tim povodom Aleksandar Vučić rekao je da takođe misli da bilateralne odnose treba rešavati bilateralnim putem.

“Nećemo da molimo za datume otvaranja poglavlja nikoga, pa ni komšije Hrvate, sa kojima želimo dobre odnose, ali smatramo da bi bilo dobro za našu zemlju da ta poglavlja budu otvorena što je moguće pre”, konstatovao je Vučić.

Pohvala za reforme

Vučić je rekao da u poglavljima 23 i 24, koja su veoma važna za Srbiju, ima još posla da se uradi.

"Mnogo treba da popravljamo u korupciji, efikasnosti pravosuđa, zašitti ljudskih prava. Vredno ćemo da radimo i što pre ih otvorimo imaćemo i više vremena i bolji način da se njima posvetimo", rekao je srpski premijer.

Ginter Kirhbaum u Beogradu 22. marta 2016.
Ginter Kirhbaum u Beogradu 22. marta 2016.

Nemačka je ovom prilikom pohvalila reforme u Srbiji. Krihbaum je rekao da poštuje što ih Srbija ne odlaže.

“Cenim što rukovodstvo Srbije ne ide lakšim putem, već želi da mladoj generaciji ponudi evropsku perspektivu. Srbija ima sve asove u ruci, samo ih sada treba ubaciti u igru. Ona je ključna zemlja za ovaj region, na putu ka EU, Nemačka će vas snažno podržati”, poručio je Krihbaum.

Odgovarajući na pitanja novinara o odgovornosti medija u Srbiji u vezi sa pisanjem dnevnog lista Informer o uredniku Krika Stevanu Dojčinoviću, Vučić je rekao da je svako slobodan i vlastan da piše šta hoće.

“U tome ih samo zakon može ograničiti, ali svakako da mediji moraju da pokažu veću dozu odgovornosti”, prokomentarisao je Vučić.

I Ginter Krihbaum osvrnuo se na pitanje o slobodi medija.

"Sloboda štampe i govora istovremeno znači da imate i veliku odgovornost. U Nemačkoj postoji novinarski kodeks, kao i pravila koja garantuju kvalitet u izveštavanju. Sloboda štampe visoko se ceni u EU, bez nje nema demokratije, a takođe bez slobode štampe se ne može pristupiti Uniji”, napomenuo je Krihbaum.

XS
SM
MD
LG