Dostupni linkovi

Krenula rafting regata iz Banjaluke ka Beogradu


Iz Banjaluke je u ponedjeljak krenula prva rafting regata prema Beogradu, koja će ići rijekama Vrbas i Sava. Cilj regate je, kažu u turističkim organizacijama i rafting klubovima Beograda i Banjaluke, jačanje odnosa između ta dva grada, te promocija riječnog turizima u slivu rijeke Vrbasa i Save, uz afirmaciju očuvanja vodenih tokova.

Ispod zidina tvrđave Kastel vodenim putevima Vrbasa i Save do Beograda dugim 504 kilometra zaputilo se 15 raftingaša u gumenim čamcima. Očekuje se da će ovaj nimalo lak vodeni zadatak trajati oko dvije sedmice.

Učesnici regate će dnevno prosječno veslati 35 do 60 kilometara, kaže predsjednik Rafting kluba Kanjon iz Banjaluke Aleksandar Pastir.

„Za nas kao članove kluba je ovo veliki poduhvat. Mislim da je ovo ozbiljno veslanje“, navodi Pastir.

“Mi smo potpisali određene protokole kojima se obavezujemo na dodatnu zaštitu jednog značajnog privrednog ne samo turističkog potencijala rijeke Vrbas, ali i obavezu da je štitimo i održavamo i da pružamo šansu brojnim sportovima na vodi da ovdje mogu da se organizuju”, kaže banjalučki gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Veliki potencijal u sličnim projektima vidi i direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov:

“Ovo je i za nas jedan veliki projekat i odličan način povezivanja Banjaluke i Beograda.“

U regati učestvuju raftingaši iz BiH i Srbije. Među njima se nalaze i dvije dame. Jedna od njih Milena Kolobarić:

“Mi smo se opremili, imamo internet, imamo roštilj, imamo sač, imamo sve - samo da nas još i vrijeme posluži.“

Na svom putovanju, rafting regata će se zaustavljati dvanaest puta uz svaku priobalnu opštinu i grad. Završna manifestacija ove sportske, turističke i eko regate će se desiti 6. oktobra u Beogradu, kada se očekuje doplovljavanje raftingaša.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je novinarima da je ovo značajna manifestacija, čiji je cilj dodatno jačanje specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije, promocija nautičkog turizma u svim opštinama na ruti regate i afirmacija ekologije.

Gavranović je istakao da će se učesnici zaustavljati u svim gradovima u Srpskoj koji se nalaze uz rijeku Savu.

Finale regate duge 504 kilometra, koja je startovala od banjalučke tvrđave Kastel, planirano je 6. oktobra u Beogradu.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da će ova sportska manifestacija biti atraktivna i sadržajna, kako u sportskom, tako i u komercijalnom dijelu.

"Ovo je prilika da se pokaže dobra saradnja Banjaluke i Beograda i da se vide ljepote naših turističkih destinacija uz rijeku Savu", istakao je Barašin.

Promociji početka regate na tvrđavi Kastel prisustvovali su pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Aleksandra Trifković i predstavnici turističkih organizacija Republike Srpske, Banjaluke i Beograda.

Organizatori regate su grad Banjaluka i turističke organizacije Banjaluke i Beograda.
XS
SM
MD
LG