Dostupni linkovi

Kremlj kaže 'nema rezultata' nakon razgovora o Ukrajini


„Svi smo bili svedoci kako se sastanak političkih savetnika završio bez ikakvih rezultata“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.
„Svi smo bili svedoci kako se sastanak političkih savetnika završio bez ikakvih rezultata“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Kremlj je saopštio da "nema rezultata" nakon sastanka pregovarača Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske u nastojanjima da se reši kriza oko Ukrajine, preneo je AFP.

Diplomate su se sastale u četvrtak u Berlinu usred upornih strahova da Rusija planira invaziju na susednu Ukrajinu.

„Svi smo bili svedoci kako se jučerašnji sastanak političkih savetnika završio bez ikakvih rezultata“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

On je rekao da neke diplomate „imaju problema sa čitanjem veoma kratkog i izuzetno jasnog“ teksta mirovnog sporazuma iz Minska između Kijeva i Moskve iz 2015. o separatističkom sukobu.

„Nažalost, ukrajinska strana čini sve da ne ispuni svoje obaveze“, dodao je Peskov.


Tzv. „normandijski“ format između Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske pokrenut je 2014. godine u pokušaju da se okončaju borbe između Ukrajine i separatista koje podržava Rusija na istoku zemlje.

Sastanak u četvrtak, koji je trajao više od devet sati, održan je usred naleta evropske diplomatije da smiri krizu oko Ukrajine.

Zapadni lideri podigli su uzbunu zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu nakon što je Moskva okupila više od 100.000 vojnika na granici sa svojim bivšim sovjetskim susedom. Rusija negira da ima nameru da napadne Ukrajinu.

„Nismo mogli da se dogovorimo oko zajedničkog dokumenta“, rekao je Andrij Jermak (Andriy Yermak), pregovarač Kijeva i pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, na kasnom noćnom brifingu posle sastanka.

On je dodao da će nastaviti da rade i da su „svi rešeni da dođu do rezultata”.

„Svi su danas izrazili apsolutnu lojalnost prekidu vatre, bez obzira na bilo kakve uslove“, dodao je Jermak.


Prema Nemačkoj, sledeći sastanak bi trebalo da bude održan u martu.

Jelisejska palata je saopštila, kako su prenele agencije,
da je Rusija pristala na dalje razgovore sa Francuskom, Nemačkom i Ukrajinom o sukobu u istočnoj Ukrajini, ali je tražila da se Ukrajina obaveže da će pregovarati sa proseparatistima na njenom istoku.

XS
SM
MD
LG