Dostupni linkovi

Kremlj upozorava da širenje NATO-a neće Evropi donijeti stabilnost


Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, na pres konferenciji u Moskvi 23. decembra 2021.
Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, na pres konferenciji u Moskvi 23. decembra 2021.

Pristupanje Švedske i Finske u NATO neće donijeti stabilnost Evropi, saopćio je Kremlj u ponedjeljak, 11. aprila.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima da je Rusija "u više navrata govorila da NATO ostaje alat usmjeren na konfrontaciju", piše Reuters.

"Njegovo daljnje širenje neće donijeti stabilnost evropskom kontinentu", kazao je Peskov novinarima upitan o mogućnosti pridruživanja Švedske i Finske NATO-u.

Mogućnost pridruživanja Finske i Švedske NATO-u bila je jedna od tema razgovora na prošlosedmičnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, objavio je ranije Reuters, pozivajući se na riječi neimenovanog visokog dužnosnika State Departmenta.

Američki državni sekretar Antony Blinken imao je kratak razgovor s finskim ministrom vanjskih poslova, dodao je isti izvor.

"Očito će te zemlje to same odlučiti. Vrata saveza ostaju otvorena i raspravljalo se o toj potencijalnoj kandidaturi", rekao je neimenovani dužnosnik.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, istraživanja javnog mnijenja koje su naručili finski mediji pokazala su da je sada većina Finaca za ulazak u NATO, prenijela je Hina.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto izjavio je ranije novinarima da će Finska u narednim sedmicama razjasniti sljedeće korake u vezi s mogućom odlukom o traženju članstva u NATO-u.

XS
SM
MD
LG