Dostupni linkovi

Rusija ne poštuje odluku EU o dodjeli najvišeg priznanja za ljudska prava Alekseju Navaljnom


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni dobitnik je nagrade Saharov za slobodu mišljenja za svoj rad na razotkrivanju korupcije i nastojanja da se ograniče slobode u Rusiji. Riječ je o najvišem godišnjem priznanju Evropske unije za angažman na području ljudskih prava.
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni dobitnik je nagrade Saharov za slobodu mišljenja za svoj rad na razotkrivanju korupcije i nastojanja da se ograniče slobode u Rusiji. Riječ je o najvišem godišnjem priznanju Evropske unije za angažman na području ljudskih prava.

Kremlj kaže da nema "poštovanja" prema odluci evropskih zakonodavaca da zatvorenom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom dodjeli nagradu Saharov, najveću počast Evropske unije(EU) za ljudska prava.

Mnogi posmatrači kažu da nagrada Putinu šalje snažnu poruku da je njegov najžešći neprijatelj sada globalna ličnost, a ne samo lokalni ruski fenomen kojeg je Kremlj predstavljao kao kriminalca koji je vodio ekstremističku organizaciju.

"Poštujemo ovo tijelo (Evropski parlament), ali niko nas ne može natjerati da poštujemo takve odluke", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi 21. oktobra.

Peskov je odgovarao na pitanje dan nakon što je Navaljni izabran za nagradu s užeg izbora koji je uključivao grupu afganistanskih žena i zatvorenu bolivijsku opozicionu političarku.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Navaljni, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, zatvoren je u januaru nakon što se iz Njemačke vratio u Rusiju, gdje se liječio od trovanja za koje je rekao da ga je naredio Kremlj, što Moskva negira.

EU je uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja i zatvaranja Navaljnija.

45-godišnji advokat je naknadno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog optužbe za kršenje uvjetnog otpusta koju je osudio kao politički motivisanu.

Prethodni dobitnici nagrade, nazvane po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, uključuju bivšeg predsjednika Južne Afrike Nelsona Mandelu i Malalu Yousafzai, pakistansku aktivistkinju za prava žena i obrazovanje.

Navaljni je treći dobitnik nagrade koja dolazi iz Rusije od kada je nagrada ustanovljena 1988.

Anatolij Marčenko, sovjetski disident, pisac i aktivist za ljudska prava, rođen u Sibiru-koji je više od jedne trećine svog života proveo u zatvoru ili internom izbjeglištvu-osvojio je nagradu posthumno 1988. godine zajedno s Mandelom.

Memorial, ruska grupa za ljudska prava koju je krajem osamdesetih vodio Saharov, osvojila je nagradu 2009.

Uz izvještaje TASS -a, Reutersa i AFP -a

XS
SM
MD
LG