Dostupni linkovi

Kredit od milijardu dolara sa pitanjem od milijardu dolara


Ilustrativna fotografija
Posle objavljivanja vesti koju je Vlada Srbije saopštila na vanrednoj popodnevnoj sednici u četvrtak sa živim uključenjem nekih televizija, o povoljnom kreditu od Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara, stigle su odmah reakcije iz konkurentnih partija koje su demantovale da je to praktično poklon koji Srbija nikada ni od koga nije dobila.

Za državu kojoj preti bankrot, sa ogromnom budžetskom dubiozom, ovaj jeftino dobijeni novac je sigurno značajan. I biće upotrebljen, kako je saopšteno, za otplatu veoma skupih kredita iz prošlosti ali i, kako se obećava, za proizvodnju. Na pitanje od milijardu dolara zašto su Emirati dali Srbiji tako povoljne kredite, odgovor koji se nudi od naprednjaka je da je za to zaslužan lični ugled i poverenje u Aleksandra Vučića. Eksperti u to sumnjaju.

Ne sporeći značaj tog jeftinog novca koji će stići u Srbiju, makar ugovor bio potpisan usred predizborne kampanje baš kad je to potrebno vladajućim naprednjacima, proveravamo: ima li osnova skeptičnim komentarima ili su i oni deo predizborne igre?

U danu kada se u Abu Dabiju potpisuje ugovor Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o kreditu od milijardu dolara pod veoma povoljnim uslovima, sa grejs periodom od deset godina, sa kamatom od dva odsto i bez ikakvih obaveza kako taj novac potrošiti, Demokratska stranka tvrdi da je to prevara.

„Prevara je što se dodatno zaduženje države predstavlja kao velika ušteda. Prevara je što je dogovoreni iznos od milijardu dolara, a budžetom su predviđene tri milijarde evra, pa samim tim nedostaje 2,3 milijarde evra i zbog toga ne znamo da li će biti dovoljno sredstava za redovnu isplatu plata, penzija i socijalnih davanja do kraja godine. Takođe, nije tačna informacija da su ovo najpovoljniji uslovi po kojima se Srbija zaduživala, jer smo se u kontinuitetu, na primer, od Svetske banke zaduživali za stotinu miliona evra, pa čak i za preko milijardu evra. Sa manje od 1 odsto kamatnom stopom, sa rokom otplate do 25 godina i grejs periodom od 10 do 15 godina. Takvi krediti su uzimani u periodu od 2001. pa do 2011. godine”, kaže ekonomista Dušan Nikezić, funkcioner DS-a.

Potpredsednik Vlade Aleskandar Vučić, podsetimo, u četvrtak je na sednici Vlade Srbije izjavio:

„Ljudi u Srbiji treba da znaju da nikada ništa ovako povoljno nismo dobili, ni od koga, od svih naših silnih prijatelja nikada nismo dobili nijedan zajam koji bi bio ovako dobar i po ovako povoljnim uslovima.”

Deo priče oko Beograda na vodi, Air Serbia

Da li je dakle Srbija ikada dobila tako povoljan kredit pitamo profesorku Ekonomskog fakulteta Danicu Popović.

“Dušan Nikezić je u pravu, kredit od Svetske banke koji smo dobijali 2000-tih godina bio ispod 1 odsto. Dobili smo više para, više od milijardu, ako bi se sve skupilo možda i milijardu i po tim jeftinim kreditima. Nažalost, moramo reći da, pošto smo mi izašli iz te kategorije slabo razvijenih zemalja, da mi više nikad ne bismo ni dobili toliko povoljan kredit od Svetske banke. Ali, ono što je osnovno pitanje, koje stvarno čovek treba da postavi, gde će te pare biti potrošene? Ako one budu potrošene na rupu u budžetu, koju ne znamo kako da popunimo, onda je ovo u stvari još jedna igranka koja će da se završi u suzama, kao i sve do sada što su se u Srbiji završavale.”

Danica Popović
Danica Popović
Potpredsednik Vučić je rekao da će te pare delom ići u budžet, a nešto od toga i u proizvodnju. Nešto ranije, drugom prilikom, je medjutim priznao da propadaju pare jer nema dobrih domaćih projekata.

Ne verujući u srpskoarapsko prijateljstvo koje ne pita za cenu, naši sagovornici postavljaju pitanje kakav je interes onih koji daju tako jeftin novac.

Slovenački ekonomista Jože Mencinger napre kaže da je takav kredit pod tako povoljnim uslovima danas nezamislivo dobiti na tržištu novca i da se takva ponuda oberučke uzima, ali postavlja i dodatno pitanje:

„Ta ponuda mi se čini jako dobra, odmah bih prihvatio, jer Srbija se sigurno mora zaduživati. To bi bilo puno skuplje, tako da kredit sa dva odsto kamate, sa grejs periodom od 10 odsto je nešto što je dosta nezamislivo. Iako bih rekao da bi Ujedinjeni Emirati taj kapital mogli plasirati puno skuplje. Tako da moraju biti neki drugi razlozi, ne samo zarada na kreditu. Zar ne?“

Na to pitanje odgovor nudi profesorka Popović, koja ne spori da su objavljeni uslovi za Srbiju zaista povoljni:

„Naravno da je ovo izuzetno povoljno i zaista se očigledno radi o nekom većem aranžmanu po principu ‘ti meni, ja tebi’ , ali to se radi, to nije ništa neubičajeno da se dešava u svetu. Mene jedino što brine u vezi sa Emiratima, to je činjenica koju treba da novinari provere, da za sve sporove u vezi sa projektom Beograd na vodi, u vezi sa parama i kreditima, da je za sve sporove nadležan sud u Emiratima. Ako je to tačno, mi možemo očekivati da možda debelo nagrabusimo za neku godinu, zahvaljujući takvom nekom aranžmanu.”

RSE: Kada ste rekli "ja tebi - ti meni" da li to znači da ovaj kredit treba posmatrati u sklopu i ovih poslova koje ste pomenuli, Beograda na vodi, Air Srbije itd?

Popović: Pa naravno. Ako ja tebi verujem, ja ti pomažem da ostaneš na vlasti, zakrpim ti budžet, ti meni daš džabe zemljište ja posle toga nađem još nešto. Naravno, najveći deo poslova će biti u sivoj zoni, nijedan ugovor niko video nije.

Gradjani apsolutno veruju, sumnjaju u motive, sležu ramenima. Kako ko, barem u anketi Novke Ilić u centru Užica:

  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG