Dostupni linkovi

Kredit MMF-a upitan zbog političke krize u BiH


Ilustracija
Ilustracija
Posljednja politička kriza u oba entiteta dovela je u pitanje nastavak kreditnog aranžmana BiH sa MMF-om. U Federaciji je rok za usvajanje zakona o povoljnijem penzionisanju istekao 31. marta, a političari se još nisu dogovorili oko usvajanja. Budući da su i državni i entitetski budžeti u deficitu i računaju na novac od MMF-a, ukoliko slijedeća tranša izostane najavljeno je drastično smanjenje plata u javnom sektoru, ali i penzija - i to do 40 posto.

BiH je sa MMF-om dogovorila kredit od 410 miliona eura u dvogodišnjem periodu. Za to se morala obavezati na niz reformi i ušteda u javnoj potrošnji.

Jedna trećina novca je do sada iskorištena. Naredna tranša od 100 miliona eura uslovljena je u Federaciji revizijom korisnika boračkih prava i smanjenjem izdvajanja iz budžeta za transfer prema Fondu PIO tako što će smanjiti najviši koeficijent za penzije ostvarene pod povoljnim uvjetima.

Zbog toga je neophodno usvajanje zakona o povoljnijem penzionisanju u Federaciji. Rok je istekao 31. marta. Predsjedavajući Zastupničkog doma federalnog parlamenta Fehim Škaljić upozorio je da bez ispunjenja uslova nema ni novca i izrazio nadu da će biti usvojen na narednoj sjednici, zakazanoj za 12. april:

„Važno je reći da je finansijska pozicija BiH u vremenima u kojima se nalazimo, o zbog ponašanja koja proističu iz prethodnog perioda, takva da nam je aranžman sa MMF-om jednostavno neophodan“, naglašava Škaljić.

Predsjedavajući Doma naroda federalnog parlamenta Radoje Vidović upozorio je nedavno da Federacija nema alternativu za ovaj novac:

„U slučaju da ne dođe do sporazuma sa MMF-om, u budžetu Federacije će nedostajati preko 300 miliona maraka. To bi za Federaciju značio potpuni finansijski kolaps“, naveo je Vidović.

Do sada je održano niz sastanaka sa boračkim udruženjima, koja ne podržavaju usvajanje predloženog zakona i traže da se u zakon uvrste njihove primjedbe, ili najavljuju masovne proteste.

Sadašnja opozicija u parlamentu takođe navodi manjkavosti predloženog zakona. Ibrahim Nadarević iz SDA kaže da je takav zakon bolje ne usvojiti:

„Nećete naći nijednu kvantifikaciju broja mogućih korisnika. Nećete naći nijednu kvantifikaciju koliko to košta. Imate samo lijepu, šarenu lažu, cvrkut u proljeće kako će ovo biti aman med i mlijeko i kako će svi otići u penziju i svi će biti jednako tretirani - i zadovoljićemo uslove MMF-a. To nije ovaj propis. Ovaj propis je loša varijanta fobičnih ljudi koji nekoga ne vole koji koriste pravo na prijevremenu penziju“, tvrdi Nadarević.

Servisiranje vanjskog duga

Predsjednik federalne vlade Nermin Nikšić kaže da, ukoliko federalni budžet ostane uskraćen za novac od MMF-a, nema druge opcije nego drastično smanjenje plaća i penzija:

„Situacija je vrlo jasna. Nema bankrota, ali će onda doći do smanjivanja plata, invalidnina, penzija najmanje od 35 do 40 posto“, kaže Nikšić.

U Republici Srpskoj vlada se obavezala na politiku fiskalne suzdržanosti i zamrzavanje zapošljavanja do kraja godine, osim u sektoru obrazovanja, te ostvarivanje ušteda u rashodima, zatim na ime socijalne zaštite i transferu Fondu PIO i zdravstvenom osiguranju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić kaže da je taj entitet ispunio sve potrebne uslove, ali ukoliko Federacija ne ispuni svoj dio obaveza, ni RS neće dobiti novac:

„Mi smo imali proteklih dana u vrhu RS razgovore na temu šta ako bi se desio nepovoljan razvoj situacije, odnosno ukoliko bi se aranžman sa MMF-om zaustavio iz ovog ili nekih drugih razloga, i u tom slučaju kakve bi bile alternative finansiranja. Prema tome, u ovom momentu se u Ministarstvu finansija razmatraju i te varijante šta bi bilo ako bude nepovoljan razvoj događaja“, navodi Radojičić.

Ono što je najveći problem, a na šta su upozoravali ekonomisti mjesecima, je što novac od MMF-a entitetima treba za servisiranje vanjskog duga, odnosno ranije podignutih kredita.

Vanjski dug je u prošloj godini iznosio oko 3,5 milijardi eura, ove godine na naplatu dolaze dodatna, ranija potraživanja, napominje guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić:

„U 2013. godini nešto više, negdje cirka 7,9 milijardi, pošto znamo da cirka 700 miliona KM dolazi na naplatu u ovoj godini“, kaže Kozarić.

Dakle, Federacija ima poljednji rok 12. april, no, sudeći prema stavovima opozicije, nije izvjesno hoće li uslov biti ispunjen.

„Možete li se sjetiti ijedne zemlje u svijetu koja nije dobila u završnoj fazi dogovaranja stand by aranžman sa MMF-om? Ne postoji nijedna“, zaključuje Ibrahim Nadarević, zastupnik Stranke demokratske akcije.
XS
SM
MD
LG