Dostupni linkovi

Preminuo prvi predsednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk


Leonid Kravčuk u Kijevu, avgust 2017. godine
Leonid Kravčuk u Kijevu, avgust 2017. godine

Prvi predsednik nezavisne Ukrajine Leonid Makarovič Kravčuk preminuo je u utorak, 10. maja u 89. godini, saopštili su članovi njegove porodice.

Oni su za Ukrajinsku novinsku agenciju rekli da je Kravčuk preminuo nakon duge bolesti.

Bivši predsednik hospitalizovan je u junu 2021. godine i smješten je na odjeljenje za intenzivnu negu nakon operacije srca.

Kravčuk je rođen 10. januara 1934. godine u regiji Rovno, na zapadu Ukrajine. Komunističkoj partiji Ukrajine pridružio se 1958. godine i napredovao u hijerarhiji Odeljenja za propagandu.

Godine 1990. postao je predsedavajući Vrhovne rade Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, a nakon što je to telo usvojilo ukrajinski Ustav, imenovan je za vršioca dužnosti predsednika Ukrajine.

Na funkciju predsednika zvanično je izabran 5. decembra 1991. godine.

Kao predsednik, Kravčuk je pristao da prepusti preostalo sovjetsko nuklearno oružje na ukrajinskoj teritoriji pod rusku kontrolu u dogovoru koji su podržale Sjedinjene Države, podseća Asošijejted pres (AP).

U to vreme, Ukrajina je imala treći najveći arsenal nuklearnog oružja na svetu posle Sjedinjenih Država i Rusije, zvanične države naslednice Sovjetskog Saveza.

Međutim, Kravčuk će kasnije reći da je stvarnost bila mnogo drugačija i da je Kijev bio nemoćan. „Svi kontrolni sistemi su bili u Rusiji. Takozvani crni kofer sa dugmetom za pokretanje je bio kod ruskog predsednika Borisa Jeljcina“, rekao je on nemačkom Dojče Veleu 2014. godine.

Pod Kravčukovim upravljanjem, ukrajinska ekonomija je bila u padu jer je korupcija povezana sa privatizacijom industrije iz sovjetskog doba napredovala, podseća Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kravčuk se 1998. pridružio Ujedinjenoj socijaldemokratskoj partiji. Ostao je aktivan u politici dugo nakon poraza na predsedničkim izborima, obavljajući funkciju poslanika u parlamentu od 1994. do 2006. i kao lider stranke od 2002. do 2009. godine.

Kravčuk je rekao ukrajinskom servisu RSE 2014. godine da je prošlost ruskog predsednika Vladimira Putina kao sovjetskog obaveštajnog oficira uticala na njegovu politiku prema susedima. Filozofija Kremlja o „ruskom svetu“ usredsređena je na „agresiju i zanemarivanje interesa njegovih suseda“, govorio je Kravčuk.

Govoreći u Vašingtonu u novembru 2016, Kravčuk je rekao da veruje da je jedina opcija Ukrajine da okonča sukob u Donbasu kroz pregovore. Ranije je rekao da, iako je bio spreman da uzme oružje u odbrani svoje zemlje, veruje da će Rusija brzo pobediti Ukrajinu ako između njih izbije sveopšti rat.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara, ali je njena ofanziva bila zaustavljena žestokim otporom ukrajinskih snaga.

Kravčuk se oženio suprugom Antoninom 1957. godine. Imali su jedno dete, sina Aleksandra, piše RFERL na engleksom jeziku.

XS
SM
MD
LG