Dostupni linkovi

Krasnići: Teško do kosovskog konsenzusa o dijalogu


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (L) i predsjednik Hašim Tači (D).
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (L) i predsjednik Hašim Tači (D).

Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega se političke partije u Skupštini Kosova ne mogu dogovoriti oko platforme za dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa?

  • Pozicija

Ono što smo vidjeli na sjednici skupštine, ali i na prethodnim sjednicama koje su zakazale partije pozicije i opozicije, je da postoji nedostatka konsenzusa između političkih partija kako se dijalog treba nastaviti.

Postoje suprotstavljena mišljenja ko treba voditi proces pregovora sa kosovske strane, da li predsjednik treba biti taj koji će voditi pregovore ili ne, i to je jedna od tačaka razmimoilaženja između političkih stranaka u parlamentu, ali također postoje razlike, što je najvažnije, i o temama.

Čuli su predsjednika Hašima Tačija koji je rekao da će govoriti o korekciji granica i opozicione stranke su totalno protiv toga i htjele bi da bude usvojena rezolucija u kojoj će se striktno odrediti pozicija za svakoga ko će pregovarati, posebno za predsjednika Tačija da ne razgovara o teritorijalnom integritetu u okviru ovog dijaloga.

  • Glasovi

Ono što sada vidimo je da su političke partije podijeljene oko toga da li rezolucija treba biti sveobuhvatna, da ima više tačaka i da uključuje temu jedinstva, ili da ima samo jednu tačku koja govori o teritorijalnom integritetu Kosova.

Opozicija je tražila izbore zato što vjeruju da trenutna vlada nema u Skupštini dovoljan broj glasova da bi progurala ili dijalog ili bilo koje drugo pitanje.

Politička scena je veoma podijeljena i ispolitizirana.

  • Pitanja

Mi vjerujemo da konsenzus mora biti izgrađen za sva pitanje koja će Kosovo nametnuti u ovim pregovorima.

Mi vjerujemo da ona trebaju uključiti pitanja kao što su suočavanja sa prošlošću, nestale osobe, ratna odšteta i osobe koje su silovane tokom rata.

Pravda također treba biti uključena kako bismo imali održiv mir, kao i pitanja koja se bave demarkacijom granice i međusobnog priznanja, jer Kosovo bi trebalo da riješi sva pitanja koja ima sa Srbijom.

  • Diskusija

Ovaj proces bi također trebalo da sadrži garancije za evropske integracije Kosova kao i za ostale zapadno balkanske države, i naravno, kada ispuni kriterije, trebalo bi mu biti ponuđeno članstvo kao ravnopravnom partneru u Evropskoj uniji, i naravno predstavljanje u Ujedinjenim nacijama i svim drugim međunarodnim organizacijama.

To su sva pitanja kojima bi proces trebalo da se bavi.

Zbog toga je on širi i zbog toga je potrebno da bude postignut širi konsenzus među političkim partijama i zbog toga bi trebali nastaviti diskusiju kako bi se formirala ta pozicija.

XS
SM
MD
LG