Dostupni linkovi

U Kraljevu tri vlasti za dve godine


Kraljevo, Foto: Branko Vučković
Kraljevo, Foto: Branko Vučković
U Kraljevu je, treći put za dve godine promenjena lokalna vlast. Skupština grada izabrala je kandidata Pokreta za Kraljevo Ljubišu Jovaševića za gradonačelnika.

Opozicija nije učestvovala u radu sednice, a za Jovaševića je glasalo 39 od 70 odbornika lokalnog parlamenta.

Novi preokret na političkoj sceni Kraljeva, doveo je Ljubišu Jovaševića, kandidata Pokreta za Kraljevo na mesto gradonačelnika, iako njegov odbornički klub ima samo šest članova.

Pored gradonačelnika, Gradski parlament, čiju većinu čini novoformirana koalicija Pokreta za Kraljevo, Demokratska stranka Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, formirao je i izvršnu vlast.

Opozicija, u kojoj se sada nalaze Demokratska stranka, Srpski pokret obnove i Socijalistička partija Srbije, nije učestvovala u radu jučerašnje sednice koju smatra nelegitimnom.

Krajnju odluku na Upravnom sudu

Dosadašnji gradonačelnik Ljubiša Simović iz Demokratske stranke kaže da takav izbor predstavlja nesklad preuzetih odgovornosti za funkcionisanje grada.

"Pokret za Kraljevo sa najmanjim brojem odbornika preuzima sve poluge vlasti u gradu Kraljevu i to je nešto što mi možemo nazvati neskladom u rasporedu odgovornosti za funkcionisanje grada. Taj nesklad, po nama, ne može da donese ništa drugo nego kratak vek ove vlasti, kaže Simović."


Novoformirana koalicija obezbedila je kvorum zamenom petoro odbornika zbog čijeg nedolaska je prethodna sednica odlagana nekoliko puta i na kraju otkazana.

Ti obornici su zamenjeni tako što su stranke aktivirale njihove blanko ostavke, a opozicija osporava procedure njihove zamene.

Jovašević odbacuje optužbe opozicije i tvrdi da je gradska skupština sve uradila po zakonu.

"Sa žaljenjem mogu da konstatuujem da je prethodna koalicija krajnje neozbiljna, odnosno njihov pravni tim je neozbiljan i neuk. Potrebno je da oni malo bolje prouče zakone i vide gde su oni napravili proceduralne greške,"
kaže Jovašević.

Krajnju odluku o sudbini novoformirane vlasti u Kraljevu ipak će doneti Upravni sud najkasnije za 48 sati, jer su predstavnici opozicije odlučili da, zbog kršenja Zakona o izborima, ulože žalbu državnim i sudskim organima.
XS
SM
MD
LG