Dostupni linkovi

Krajišnik na privremenoj slobodi


Momčlo Krajišnik
Momčlo Krajišnik

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik stigao je u ponedjeljak na Pale, nakon što mu je Haški tribunal odobrio da bude pušten na privremenu slobodu, kako bi posjetio bolesnu majku. Krajišnik je u pratnji policije stigao u porodičnu kuću, koju će za vrijeme njegovog boravka obezbjeđivati Pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine RS, kojeg je haški Tribunal osudio na 20 godina zatvora za deportacije, prisilno premještanje i progon nesrpskih civila tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, dobio je dopuštenje da posjeti teško bolesnu majku na Palama. Tribunal je vlastima RS naložio da obezbjede da Krajišnik bude pod 24-časovnim policijskom prismotrom, jer je utvrđeno postojanje tzv. specijalnih okolnosti, za što su date i garancije Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo podsjetio je kako ovo nije prvi put da haški osuđenici borave u RS, te da je praksa ustaljena:

„Cijeneći ukupnu situaciju i sve ostale okolnosti, mi smo angažovali određen broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova na cjelokupnoj aktivnosti – znači od samog preuzimanja lica iz nadležnosti pritvorske jedinice, pa sve do njegovog transporta i povratka nazad.“
Nerma Jelačić


Krajišnik je u podnesku naglasio da je to vjerovatno i posljednja prilika da obiđe majku, s obzirom da će, nakon prebacivanja u zatvor u kojem će služiti kaznu, biti teško dobiti odobrenje.

Kako je to ranije bio slučaj sa Vinkom Pandurevićem i Ljubomirom Borovčaninom, za Krajišnika su određeni strogi uslovi boravka. Glasnogovornica haškog Tribunala, Nerma Jelačić:

„Biće na Palama tri dana, uz uslove od kojih i to da mora da spava u policijskoj stanici na Palama, da preda svoje dokumente u policiju ili Tužilaštvo i da bude pod stalnom prismotrom naoružanih policajaca RS. Njegov se povratak u Tribunal očekuje krajem ove sedmice.“


Preko dana Krajišnik će moći u posjetu majci, te vidjeti bliske članove porodice.

Na ovu odluku reagovalo je udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, koje u saopštenju navodi kako je Krajišniku, nakon smanjenja kazne od sedam godina, učinjen još jedan ustupak, te da je dozvola za njegov posjet majci novi udarac na pravdu i pomirenje.
U ime žrtava mogu reći da je to još jedna odluka koja na neki način omalovažava žrtve u BiH s obzirom da je Krajišnik osuđen za počinjen ratni zločin na prostoru BiH.
I predsjednica udruženja Srebreničke majke, Hatidža Mehmedović, kaže kako je ogorčena odlukom koju je iz humanitarnih razloga donio Haški sud:

„Neka sram bude sve one koji omogućavaju zločincima da posjećuju svoje porodice i svoje roditelje, a naša nevina djeca neće nas nikada moći posjetiti, niti ćemo mi ikada moći vidjeti svoju djecu. Mi sad prekopavamo grobnice, Boga molimo da nađemo tijela naše djece i da ih ukopamo u Potočarima. Živimo za taj dan!.“


Predsjednik Saveza logoraša BiH, Murat Tahirović, podijeljenog je mišljenja oko Krajišnikove posjete:

„U ime žrtava mogu reći da je to još jedna odluka koja na neki način omalovažava žrtve u BiH s obzirom da je Krajišnik osuđen za počinjen ratni zločin na prostoru BiH. Na hiljade majki ne može ni vidjeti svoje dijete, ne može čak ni do kostiju njihovih doći, a njemu je dozvoljeno da posjeti svoju majku. On je živ i zdrav. Ako gledamo ljudski, sentimentalno, onda se ne možemo ni protiviti jednoj takvoj odluci, s obzirom da svako ima pravo da posjeti svoje roditelje, ukoliko su živi, da ih vidi. Nadam se da se neće desiti ono što se desilo sa Stankovićem, da i on pobjegne i da vjerovatno više nikad i ne dođe u Tribunal. Toga se najviše plašim.“


Krajišnik se u pritvorsku jedinicu u Hagu vraća 25. juna.
XS
SM
MD
LG