Dostupni linkovi

Rasprodan kontingent Zastave 10


Zastava 10
Zastava 10

U Srbiji je za nepuna dva dana rasprodan kontigent automobila “Zastava 10” koji je u ponedeljak pušten u prodaju.

Zoran Radojević, generalni direktor grupe Zastava vozila, kaže da je za nepuna dva dana rasprodat ceo kontigent od 650 automobila, što nije zabeleženo u proteklih dvadeset godina:

"Danas u jedanaest časova napravili smo presek, svih 650 vozila, odnosno kompletna zaliha, Zastave 10 je prodato - možemo da smatramo da se kontigent munjevito rasprodao. Naše kuće počinju da prave rezervacije za Punta, dakle, počinju rezervacije novih vozila."

Punto se uz državne subvencije može kupiti na sedmogodišnji kredit uz mesečnu ratu od 97 evra, pa sve više građana razmišlja o zameni dotrajalih vozila:

"Razmišljam o zameni "staro za novo", imam auto star 27 godina. Dakle, ima ko da podrži od starijih, od penzionera, sa svojim primanjima, a ja lično bih to uzeo na svoje ime preko plate."

Slavko Ristić, diler automobila iz Kragujevca, kaže da je jagma za Puntom razumljiva s obzirom na povoljne uslove i prosečnu starost automobila u Srbiji:

"Srbija ima jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi, prosečna starost vozila je negde između 18-20 godina. Ovo je prilika za sve te ljude da promene vozila, pogotovo što će svaki kupac Zastave 10 imati dodatnu subvenciju, odnosno umanjenje cene vozila za 1.000 evra."

Međutim, i pored povoljnih uslova dobar deo građana Srbije još uvek nije u mogućnosti da sebi priušti novi automobil:

Pogoni kragujevačke auto-inudstrije, Foto: Branko Vučković

"Vrlo rado bih kupila Punta na sedam godina i otplaćivala ga po 100 evra mesečno, ali već imam zaduženja, a nemam ni stari auto koji bih dala na reciklažu."

"Trebalo bi da se razmišlja i o načinu plaćanja, odnosno otplaćivanja, o kreditnoj sposobnosti i o tome na koliko godina se sve to daje. Prvo, nisam kreditno sposoban, a drugo, nemam ni auto koji je toliko star da bih mogao da ga zamenim – ne isplati mi se."

Zoran Radojević smatra da će povoljna cena Fijatovih vozila iz Kragujevca predstavljati veliku šansu za prodor na tržišta u regionu, ali i za izvoz u Evropsku uniju:

"Kada smo napravili ovaj prvi ugovor sa Fijatom oko Zastave 10 bili smo ubeđeni u komercijalni uspeh tog proizvoda. U to verujem i dalje, pogotovo što je vreme krize, jer skuplja vozila neće imati prioritet na tržištu i tu je, takođe, naša šansa. Očekujemo da će proizvodnja u Zastavi biti jeftinija nego što je u Fijatu i to je jedna od prednosti za okolna tržišta."

Proteklih dana pojavila se dilema da li će beneficije koje dala država za kupovinu Punta paralisati prodaju ostalih automobila na tržištu Srbije. Slavko Ristić, međutim, smatra da za takva strahovanja nema razloga jer će banke morati da prate ponudu iz Kragujevca i obezbede povoljne kredite i za druge modele:

"Mislim da to neće imati tolikog uticaja, s obzirom da se radi, za sada, o jednom manjem kontigentu vozila. Pošto su banke najavile auto kredite i za ostala vozila, sa nešto nepovoljnijim uslovima, sa šest odsto kamate, mislim da će se i ta vozila, uz takve kredite, prodavati, posebno ona iz najniže klase."


XS
SM
MD
LG