Dostupni linkovi

Poruka mira iz Kragujevca za evropsku budućnost


Veliki školski čas, Kragujevac, 21. oktobar 2010
Veliki školski čas, Kragujevac, 21. oktobar 2010
Izvođenjem poeme Streljani grad, porukom mira koju je uputio ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio i molebanom žrtvama fašističkog zločina, u Kragujevcu je u četvrtak obeležena 69. godišnjica streljanja civilnog stanovništva.

Okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Tradicionalna antiratna manifestacija koja čuva uspomenu na streljanje nedužnih civila, među kojima je bilo i đaka i profesora izvedenih na gubilište iz školskih učionica, počela je porukom mira koju je uputio Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio.

Polaganje venaca žrtvama, Veliki školski čas, Kragujevac, 21. oktobar 2010
"Narodi koji su tada zavađeni nesavladivom mržnjom i zlopamćenjem znali su kako da se sa tim suoče i da zajedno pronađu razloge za dijalog i civilni suživot. Užasni događaji poput ovog koga se danas sećamo, nepovratno su podstakli težnju ka ostvarenju tada nemogućeg sna, koji danas nazivamo Evropskom unijoim", poručio je Varikio.

Ambasador Italije je rekao da je Kragujevac grad “koji je uspeo da vaskrsne posle duge krize i koji namerava da postane centar ekonomskog razvoja i društvenog napretka”.

"Zbog toga se nadamo i verujemo da će sa ovog svetog mesta, uzdići snažna poruka kojom ćemo se svi zajedno obavezati da ćemo evropsko ujedinjenje završiti što je pre moguće"
, rekao je Varikio.

Nakon poruke mira, održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas na kome je izvedena poema Streljani grad, italijanske pesnikinje Ane Santolikuido, koju je režirao Živojin Ajdačić.

Muziku, koju je napisao poljski kompozitor Pjotr Kumurovski, interpretirao je Akademski hor Liceum sa solistikanjama Jadrankom Jovanović i Jelenom Tomašević, a poemu su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra.

Veliki školski čas, Kragujevac, 21. oktobar 2010
Obeležavanju godišnjice streljanja u Šumaricama prisustvovali su predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, i ministar prosvete Željko Obradović i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Antiratnoj manifestaciji prisustvovali su i ambasadori Italije, Slovačke, Rumunije, Palestine i Bosne i Hercegovine kao i delegacije gradova iz Rumunije, Italije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Velikom školskom času prisustvovalo je oko dve hiljade ljudi, a među brojnim Kragujevčanima koji svake godine odaju poštu žrtvama fašističkog streljanja bio je i Rade Milivojević čiji je brat ubijen 21. kotobra 1941. godine.

"Moj brat od tetke streljan je ovde 21. oktobra 1941. godine. Uhvaćen je u palilulama i sa velikom grupom streljan ovde, tik pored humke streljanih đaka. Svakog 21. oktobra u Šumarice donosim sveću koju palim njemu is vim nedužnim žrtvama streljanim 1941. godine"
, kaže Milivojević.
XS
SM
MD
LG