Dostupni linkovi

Veliki školski čas: Tražimo savet prošlih generacija


Fotografije uz tekst: Branko Vučković
Fotografije uz tekst: Branko Vučković
U Kragujevcu je danas održana tradicionalna mirovna manifestacija “Veliki školski čas” koja podseća na žrtve fašističkog streljanja civilnog stanovništva 21. oktobra 1941. godine.

Okupatori su tada, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 građana Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Tradicionalnu poruku mira sa ovogodišnjeg Velikog školskog časa uputio je nemački slavista Peter Gerlinghof, koji je poručio da mir uvek pobeđuje rat i da gledajući u bolju budućnost ne treba zaboraviti ružnu prošlost.

“Želimo ići napred. Zbog toga tražimo savet prošlih generacija. Za mene kao Nemca, dirljivo je uvek nanovo da jedan grad koji je doživeo 2. oktobar 1941. godine, ne poziva na oružje i osvetu nego na preziranje rata“, poručuje Gerlinghof.

Nakon poruke mira gosta iz Nemačke, kraj humke streljanih đaka u Šumaricama izvedena je poema “Jednom i zauvek”, ruskog pesnika Andreja Bezilevskog, sa porukom da se kragujevačka tragedija nikada ne zaboravi i nikada više nigde ne ponovi.

“Još jedno stratište bratsko, nastavak davnog klanja. Samo je među ljudima dubok krvavi jaz. Velika je sablazan sve zaboraviti. Pamtiti je teško, no ima onih koji ne mogu zaboraviti”, poručuje Bezilevski kroz svoju poemu.

Poruka mira koja se svake godine šalje iz kragujevačkih Šumarica za Bezilevskog predstavlja tačku oslonca na kojoj se bazira nacionalna svest o potrebi praštanja i prevazilaženja nasleđa prošlosti.

“Prošetali smo tom zemljom i osetio sam energiju iz kamena, vode koju sam popio sa izvora, iz sunca i drveća koje je izraslo na mestu stradanja. Shvatio sam da na tim tačkama oslonca koje simbolišu nacionalnu svest, kao i ranije stoji srpska zemlja", kaže Bezilevski.

Istoričar Staniša Brkić kaže za Radio Slobodna Evropa da je kragujevačka mirovna manifestacija iznad svih aktuelnih ideoloških razračunavanja pripadnika dva pokreta otpora koja su početkom Drugog svetskog rata delovala u Srbiji.

“Veliki školski čas je tu da bi se mi sećali kragujevačkih žrtava i preko njih i svih drugih žrtava. I ništa drugo. I nije mi razumno tražiti sada da se preko Velikog školskog časa razračunavaju ili utvrđuju neke istine, ko je šta bio kada. To će istorija da utvrdi kad, tad”
, kaže Brkić.

Naš sagovornik smatra da ovakve manifestacije služe da podsete na ratne zločine i civilne žrtve, ali da pozovu svet na mirno rešavanje kriza, jer bez mira u svetu nema ni prave slobode ljudi.

“Naša poruka ne može da promeni svet, ali mođe da dopre do bar jedne ljudske duše, do bar jednog čoveka koji će da je čuje. Znači naše je da mi tu poruku šaljemo svetu da je zaista dosta zločina, ali mi ne možemo da promenimo svet”
, zaključuje Brkić.
XS
SM
MD
LG