Dostupni linkovi

U Kragujevcu proizveden 30.000-ti Punto


Tridesethiljaditi Fiat Punto silazi sa proizvodne trake u Kragujevcu, 22. oktobar 2010.
Tridesethiljaditi Fiat Punto silazi sa proizvodne trake u Kragujevcu, 22. oktobar 2010.
Jubilarni tridesethiljaditi “Fiat Punto klasik” sišao je u petak sa poizvodne trake kompanije Fijat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu.

Proizvodnja jubilarnog punta je veliki događaj za srpsku automobilsku industriju koja izlazi iz viošedecenijske krize izazvane ekonomskim sankcijama i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

To je i povod da se Kragujevčani prisete nekadašnjih brendova fabrike automobila, fiće i juga.

“Posle poroizvodnje 30.000. automobila punto, potpuno je izvesno da on postaje srpsko nacionalno vozilo i da dobrim koracima ide ka onome što su nekada fića i jugo značili za Zastavu”. “Ja nisam vozač i nemam dozvolu, ali čim naučim da vozim počeću da razmišljam o kupovini punta. jedva čekam i da budem platežno sposobna za to”, kaže jedan od njih, dok drugi dodaje:

“Nadam se da će punto biti jedan od boljih automobila sa oznakom proizvodnje u Srbiji.”

Generalni direktor FAS Đovani de Filipis rekao je da je to “veliki dan” za kompaniju koja nastavlja tradiciju započetu pre šest decenija.
Svečanost u "Fijat auto Srbiji" povodom 30,000-tog Punta, 22. oktobar 2010.


"Slavimo proizvodnju 30.000 punta. To je veliki uspeh i izuzetan rezultat koji smo mogli da postignemo samo kombinacijom različitih faktora koji su zajedno doprineli ovom uspehu. Tu ubrajam Fiatovu tehnologiju, podršku svih institucija sa lokalnog i nacionalnog nivoa, ali su najznačajniji doprinos dali radnici kompanije Fas," rekao je De Filipis.

Kompanija FAS počela je proizvodnju “punta” u Kragujevcu u aprilu prošle godine, a za godinu i po dana proizvedeno je 30.000 vozila sa motorima na benzin, dizel i na gas.

Tokom prošlog meseca kompanija je izvezla 800 automobila uglavnom u Severnu Afriku, istočnu Evropu i zemlje CEFTA, a proizvodnjom novih modela, očekuje se da će izvoz FAS prevazići 95 odsto ukupne proizvodnje.

Svečanosti povodom silaska jubilarnog punta sa proizvodne trake fabrike u Kragujevcu prisustvovao je i Armando Varikio, ambasador Italije u Srbiji koji je poručio da je Fiatov uspeh u Kragujevcu, najbolji putokaz Srbije na putu ka Evropskoj uniji:

"Italija snažno podržava integraciju srbije u Evropsku uniju, a vi ste ba najbolji način pokazali da Srbija to i zaslužuje. Fiat jeste doneo u Kragujevac novu tehnologiju, ali je najvažnija jaka motivacija i odlučnost zaposlenih da ovaj projekat uspe i da svi zajedno rastemo i razvijamo se,"
rekao je Varikio.

On je rekao da Italija veruje u budućnost Srbije ilustrujući to velikom željom italijanskih investitora da ulažu u Srbiju.

Direktor de Filipis uručio je ključeve jubilarnog punta direktoru Doma za decu bez roditeljskog staranja u Kragujevcu Miodragu Čaliji.

Kompanija FAS do sada je u Kragujevcu investirala 100 miliona evra, a planirana je ukupna investicija od 940 miliona evra
XS
SM
MD
LG