Dostupni linkovi

Kragujevac: Vakcinacija bez zakazivanja u tržnom centru


Ovo je sedmi punk za vakcinaciju u Kragujevcu
Ovo je sedmi punk za vakcinaciju u Kragujevcu

U tržnom centru "Plaza" u Kragujevcu, najvećem gradu u Šumadiji, otvoren je punkt za vakcinaciju na kome će građani bez zakazivanja moći da prime jednu od tri vakcine protiv korona virusa.

Novi punkt za vakcinaciju, sedmi u gradu, biće otvoren do kraja juna, svakog radnog dna od 12 do 20 časova, a građanima će u njemu biti na raspolaganju kineska vakcina „Sinofarm“ (Sinopharm), američko-nemačka „Fajzer/Biontek“ (Phizer/BiONtech) i britanska AstraZeneca.

Na novootvorenom punktu prvi se vakcinisao juniorski reprezentativac Srbije, odbojkaš „Radničkog“ iz Kragujevca Vuk Ivanković, koji je rekao da su mišljenja mladih po pitanju vakcinacije podeljena, ali da je on ubeđen da je imunizacija jedini način da se epidemija zaustavi.

„Vakcinisao sam se da bih dao svoj doprinos toj borbi i pozivam sve mlade da to učine. Pored toga, vakcinacija otvara mogućnost lakšeg putovanja u inostranstvo, ali je najvažnije što nas štiti od virusa, rekao je dvadsetjednogodišnji odbojkaš nakon što je primio prvu dozu Fajzerove vakcine.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je punkt postavljen u šoping centru kako bi imunizacija bila što dostupnija građanima.

„Bitno je da što pre postignemo kolektivni imunitet i što pre nastavimo normalno da živimo i radimo“, rekao je Dašić.


U Kragujevcu je do sada potpuno vakcinisano 54.300 građana, dok je prvu dozu vakcine primilo njih 64.200.

Novootvoreni punkt u šoping centru "Plaza" je sedmi vakcinalni punkt u gradu, a pored toga formirano je još 10 mobilnih timova koji vakcinišu zaposlene u preduzećima, stanovništvo u seoskom području i stanovnike romskih naselja.

Doktorka Gordana Damnjanović, gradska većnica za zdravstvo i socijalnu politiku, izjavila je za Radio Slobodna Evropa da takav pristup organizaciji vakcinacije omogućava da ona bude što dostupnija građanima, daje dobre rezultate, a i povod je za veoma optimistične prognoze.

"U odnosu na broj sugrađana starijih od 18 godina, procenat imunizovanih jednom dozom je 41,36, a potpuno imumizovanih 34,40, što uz 26.000 Kragujevčana koji su oboleli od COVID-19 i preležali bolest, sve smo bliže postizanju kolektivnog imuniteta", rekla je gradska većnica.

Evropska agencija za lekove nije odobrila kinesku Sinopharm vakcinu, niti rusku Sputnik V. Svetska zdravstvena organizacije je početkom meseca odobrila za hitnu upotrebu kinesku vakcinu Sinopharm.





XS
SM
MD
LG