Dostupni linkovi

Kragujevac: Roda donela sreću porodici Kopili


Miradija Kopili sa novorođenim Kasimom i još troje dece
Miradija Kopili sa novorođenim Kasimom i još troje dece
Kasim Kopili, prva beba rođena u 2013. u Kragujevcu, koja je osam dana živela u Kartonskom naselju ispod nadvožnjaka, od srede sa roditeljima i petoro braće živi u drvenoj baraci bez sruje i vode. Njegovi roditelji, Miradija i Naser Kopili su ipak srećni što će zimu provesti u baraci koja bar ne prokišnjava.

U vreme dok se uz vatromet i novogodišnji koncert proslavljala najluđa noć, malog Kasima su u porodilištu snimile televizije dok su ga, kao prvorođenu bebu u Kragujevcu u ovoj godini, predstavnici Grada darovali sa 100.000 dinara.

Novogodišnja čarolija je kratko trajala, a njegovi roditelji Miradija i Naser su prošle nedelje svog šestog sina izveli iz porodilišta, ali umesto u toplu sobu doveli su ga u kolibu sklepanu od daska i kartona u Kartonskom naselju ispod nadvožnjaka u Ilinoj vodi.

Osmočlana porodica Kopili je srećna i pored svih nedaća i siromaštva. Dok Naser po snegu, vetru i zimi sakuplja drva za ogrev, Miradija brine o deci, peče hleb i pere pelene.

Naser Kopili
Naser Kopili
„Porodica ima osam članova muž, ja i deca Ramiz, Mirsad, Fadilj, Elvis, Jeton i Kasim. Ja sam veoma srećan i radostan, zbog toga što sam dobio šestog sina. Ako da Bog sreće, možda će devojčica biti sedma", pričaju Miradija i Naser Kopili.

Porodica Kopili živi od 17.000 dinara socijalne pomoći, a pred zimu su od Komesarijata za izbeglice dobili i pare za drva za ogrev.

Fortuna, boginja sreće im se u novogodišnjoj noći dva puta osmehnula. Miradija i Naser prvo su dobili šestog sina, a potom i 100.000 dinara za prvu bebu rođenu u Kragujevcu u 2013. godini. Novac, o kome su samo mogli da sanjaju, stigao u prave ruke i u pravo vreme.

„Kažem ti pravo, kupili smo malo hrane, malo drva za ogrev, pelene, šampone, krevetac i korito za kupanje bebe jer nemamo ni vodu ni kupatilo“, kaže Naser Kopili.

On je sa porodicom stiglao iz Obilića u Kragujevac bežeći od rata i bombardovanja na Kosovu.

“U Kartonskom naselju smo živeli od 1999. godine do pre nekoliko dana. Mi smo pobegli sa Kosova od rata i bombardovanja i došli smo ovde“, kaže Naser.

Nakon višegodišnjeg života u kartonskoj kolibi ispod nadvožnjaka i prelaskau drvenu baraku, Miradija Kopili je srećna što će zimu provesti u objektu koji bar ne prokišnjava.

“U ovoj baraci je mngo bolje, samo nemamo vodu. Bolje je jer ne prokišnjava i toplije je, ali je bez vode teško pogotovu kada imaš malu bebu. Od kako sam izašla iz bolnice donosim vodu za pranje“, priča Miradija Kopili.
XS
SM
MD
LG