Dostupni linkovi

Kragujevac: Prefarbane table u Đinđićevoj ulici


Oštećene table sa imenom Zorana Đinđića. Foto: Branko Vučković, 14. avgust 2012.
Oštećene table sa imenom Zorana Đinđića. Foto: Branko Vučković, 14. avgust 2012.
U noći sa ponedeljka na utorak, table sa imenom ubijenog premijera Zorana Đinđića u istoimenoj ulici u centru Kragujevca su prefarbane su sivom bojom za metal.

Prefarbano je svih šest tabli, a vandali jedino nisu oštetili premijerovu spomen ploču koja se nalazi na uglu ulica dr. Zorana Đinđića i Nikole Pašića .

Za sada se ne zna ko je prefarbao table a policija radi na otkrivanju počinioca ovog vandalskog čina.

Ljiljana Palibrk iz kragujevačkog Helsinškog odbora smatra da je to još jedan u nizu napada na demokratske tekovine ostvarene u vreme Đinđića koji se može dovesti u vezu sa nedavnim političkim promenama u Srbiji.

"Promena na nivou države je na određen način ohrabrila pojedine snage u društvu koje su bile protiv premijera Đinđića, odnosno protiv reformi koje je on započeo, i u suštini, protiv evropskog puta Srbije. To je veoma zabrinjavajuće," rekla je Palibrk.

"Mi u ovom trenutku ne možemosa sigurnošću da govorimo kako će se nova vlast postaviti prema tim grupama koje su sebe prepoznale u ovim promenama na način da smatraju da je došlo njihovo vreme, ali u svakom slučaju, to je zabrinjavajuća pojava i činimi se da te snage u društvu mogu da donesu mnogo problema ukoliko ne naiđu na jasan i nedvosmislen odgovor države, odnosno novih vlasti,“ dodaje Palibrk.

Deo prefarbanih tabli jutros je očišćen, a one čije je saniranje bilo nemoguće su skinute i na njihovo mesto će biti postavljene nove, rečeno je Radiju Sloboda Evropa u Gradskoj upravi.

Uprkos tome, kod građana Kragujevca ostao je gorak ukus zbog ovog vandalskog čina.

„To je potpuna katastrofa. Sram ga bilo, ko god da je to uradio treba da se zastidi. Srbija koja se kune da je nebeska, ona je andergraund, kada jednog takvog čoveka koga smo prvo ubili i dalje skrnavimo," rekla je jedna Kragujevčanka.

„To je teška sramota, da ja nemam komentar. Jutros kada sam čula za taj incident, zgranula sam se. To je za mene kao geđanku Srbije veliki poraz, ali mi živimo u zemlji čuda“, rekla je naša druga sagovornica.
XS
SM
MD
LG