Dostupni linkovi

Šangaj i Peking naredili novu rundu masovnog testiranja na COVID-19


Naložena nova testiranja na COVID u Šangaju i Pekingu, Kina 1. jul 2022. REUTERS

Stanovnicima dijelova Šangaja i Pekinga naređeno je da se podvrgnu dodatnim testranjima na COVID-19, nakon što su u oba grada otkriveni novi slučajevi zaraze korona virusom.

Šangaj je tek izašao iz stroge blokade koja je sedmicama držala većinu njegovih 24 miliona stanovnika u svojim domovima, a novi zahtjevi su izazvali zabrinutost zbog mogućeg povratka oštrih mjera.

Najnovija epidemija u najvećem kineskom gradu, ključnom međunarodnom poslovnom centru, povezana je sa karaoke salonom koji je ponovo otvoren bez odobrenja tokom blokade.

“U salonu nijesu uspjeli da sprovedu mjere prevencije među zaposlenima i kupcima”, navodi se u saopštenju zdravstvene komisije Šangaja iz koje su svim salonima tog tipa naložili da privremeno obustave rad.

„Virus se brzo širi jer su takvi zabavni prostori uglavnom zatvoreni, sa čestim kretanjem ljudi, velikom koncentracijom ljudi i neadekvatnim merama lične zaštite“, rekao je Džao Dandan, zamjenik direktora opštinske zdravstvene komisije Šangaja.

Stambeni blokovi u kojima su otkriveni slučajevi i dalje su izolovani, dok je masovno testiranje u većini od 16 gradskih okruga naređeno već od 7. jula.

I u Pekingu raste broj novih infekcija...

U kineskom glavnom gradu već sedmicama traju redovna testiranja i najmanje jedno stambeno naselje u predgrađu Šunji, zaključano je čeličnom ogradom postavljenom preko ulaza.

Nadležni na taj način pokušavaju da spriječe stanovnike predgrađa da napuštaju naselje.

XS
SM
MD
LG