Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Milion je za vicekonzula, a ne za Kovačevića


Sedište Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Slučaj Miladina Kovačevića, koji je posle prebijanja američkog studenta napustio SAD i uz pomoć zaposlenih u konzulatu došao u Srbiju, i dalje je u centru pažnje javnosti, a gotovo svi politički faktori su uvereni, da je to izazvalo veoma negativane efekte, ne samo u bilateralnim odnosima sa SAD, nego i globalno.

S druge strane, opozicija optužuje Vladu, da stavljanjem oznake tajnosti na pregovore o ovom slučaju, pokašava da prikrije sopstvenu odgovornost.

Nakon objavljivanja poverljive informacije, da Vlada Srbije pregovara sa američkom stranom o “slučaju Kovačević”, te da je spremna da plati milion dolara za obeštećenje porodice pretučenog Brajana Štajnhauera, javnost u Srbiji uporno postavlja pitanje – zašto je ovaj slučaj označen državnom tajnom i čije interese štiti Vlada ovakvim potezom?
Iz Vlade, pak, upozoravaju da postoje ozbiljne najave da će američka strana prestati da vodi pomenute razgovore, ukoliko se o tome u Srbiji, na dosadašnji način, nastave komentari. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić:

Ako se nastavi na ovakav način komentarisati to što se pokušava dogovoriti, i ako zbog toga u Srbiji toliko veliki problem, mislim da postoje već ozbiljne najave da američka strana razmišlja o tome da se apsolutno ne vode nikakvi razgovori.
“Ako se nastavi na ovakav način komentarisati to što se pokušava dogovoriti, i ako zbog toga u Srbiji toliko veliki problem, mislim da postoje već ozbiljne najave da američka strana razmišlja o tome da se apsolutno ne vode nikakvi razgovori. Ja bih podsetio da je alternativa tome da američki sud o tome odlučuje.”
Dačić, takođe, poručuje da ovde nije reč o tome – da li neko voli, ili brani Kovačevića, već – kako kaže:
“Reč je o tome da je srpska strana preuzela obaveze, zato što su naši diplomatsko-konzularni predstavnici garantovali da on neće napustiti Ameriku".

I potpredsednik Vlade, zadužen za evro-integracije, Božidar Đelić tvrdi da Srbija radi sve da reši slučaj Kovačević, te da je ovakav metod uobičajena praksa. On, ipak, napominje da će ovaj slučaj otežati međunarodnu poziciju Srbije:
“Jasno je da je taj slučaj imao veoma negativan efekat ne samo u bilateralnim odnosima sa SAD nego i globalno. Vlada Republike Srbije radi sve da reši problem, pod okvirima koje ne ustanovljavamo mi, nego međunarodna, pa i američka praksa.”

Država Srbija plaća naknadu za jedno kriminalno delo svog službenika, a to nema nikakve veze, u konkretnom delu, sa ponašanjem Miladina Kovačevića.
Objašnjenja koja stižu iz Vlade, međutim, ne zadovoljavaju opozicionu Liberalno-demokratsku partiju, koja veruje da ovakvim potezima, Vlada pokušava da prikrije još dublju aferu. Kako kaže funkcioner ove stranke Ivan Andrić – sopstvenu odgovornost:
“Odgovori koji se danas daju, uopšte ne odgovaraju istini. Država Srbija plaća naknadu za jedno kriminalno delo svog službenika, a to nema nikakve veze, u konkretnom delu, sa ponašanjem Miladina Kovačevića. Srbija daje milion dolara zbog toga, što je vicekonzul potpisao garanciju da taj čovek neće napustiti Njujork. Ovim se samo plaća cena za to, što je uskraćena mogućnost porodici prebijenog američkog studenta da ostvari svoja prava. i za to je kriva država Srbija. Mi ne verujemo da je to uradio vicekonzul sam. Mi mislimo da je on konsultovao nekog i da se to pokušava sada zataškati. I zbog toga je ovo državna tajna.”
Nisu samo predstavnici opozicionog LDP-a nezadovoljni potupcima Vlade, već i članovi vladajuće koalicije. Suzana Grubješić, G 17 plus:
“Otprilike se teraju politički akteri da se opredele da li su za, ili protiv. Mislim da je to malo besmisleno, jer dotični gospodin je počinio krivično delo u SAD. To je tačno i tu nema dileme. Da li smo se mi kao država obrukali, time što njemu izdat pasoš sa lažnim podacima, da bi pobegao iz zemlje? Jesmo! Da li mi tu bruku moramo da na neki način razrešimo? Da! Ali to se ne radi ovako, stavljanjem državne tajne, pa otkivanjem državne tajne… Sve se na kraju obesmišljava.”
I poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor smatra da je Vlada dosta pogrešila u ovom slučaju i da je celu stvar trebalo uraditi mnogo transparentnije:
“Ako će se to odraziti na poboljšanje odnosa između Srbije i SAD, i ako će to, zaista, pomoći da se ti odnosi malo izglade, onda, mislim da, na evropskom putu neće biti mnogo štete. Ali čisto sumnjam, da će to doprineti izglađivanju odnosa između SAD i Srbije.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG