Dostupni linkovi

Kovač tvrdi 'dogovor blizu', mediji 'dogovor postignut'


Zastava Srbije i Hrvatske
Zastava Srbije i Hrvatske

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, Miro Kovač, kazao je u petak da je moguće vrlo skoro postići rješenje oko hrvatskih uvjeta za srpsko otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom u poglavlju 23 "Pravosuđe i temeljna prava".

U isto vrijeme, jedne hrvatske dnevne novine objavljuju da je dogovor postignut i objavljuju formulaciju koja je, tvrde, prihvatljiva za sve. Kovač je odbacio teze o fašizaciji Hrvatske kao konstrukciju srpskih medija.

Još nema službene potvrde da je dogovoreno rješenje povodom hrvatskih rezervi za otvaranje poglavlja 23. Tu je vijest objavio inače vjerodostojni zagrebački "Večernji list", koji objavljuje i formulaciju koja je navodno dogovorena kako bi Zagreb dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Ona glasi: "U procesima za ratne zločine mora se izbjeći sukob nadležnosti između država. Srbija mora potpuno surađivati s Haaškim sudom te provoditi sve njegove odluke i presude, dok u tretmanu manjina Beograd mora poštivati domaće i međunarodne obveze".

To – prema interpretaciji "Večernjeg" – znači i da Srbija više neće koristiti takozvanu regionalnu nadležnost za ratne zločine za građane Hrvatske.

Na to je vjerojatno mislio europski povjerenik za proširenje, Johannes Hahn, kada je u četvrtak kazao da je nađena formulacija prihvatljiva za sve, i da će ona biti i službeno prihvaćena sljedećeg tjedna na sastanku Corepera (Odbora stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije).

Otprilike kada je to objavljeno, hrvatski ministar Miro Kovač je na posebno sazvanoj konferenciji za novinare objašnjavao da je dogovor "vrlo blizu".

Miro Kovač
Miro Kovač

"Mogu reći da smo blizu rješenja do kojeg dolazimo kroz kontakte sa Europskom komisijom i nizozemskim predsjedništvom. Mislim da je moguće vrlo skoro postići to rješenje", precizirao je Kovač.

On je podržao i europske aspiracije Bosne i Hercegovine i najavio da će Hrvatska biti među prvima koji će ratificirati članstvo Crne Gore u NATO-u.

Kovač je odbio prozivanja Hrvatske za navodnu fašizaciju ili ustašizaciju kao jeftine trikove i konstrukcije importirane iz srpskih medija. Otklonio je i upozorenje iz apela za smjenom ministra Zlatka Hasanbegovića objavljenom u pariškom Liberationu da su u Hrvatskoj ugrožene neke od europskih vrijednosti i kazao daje Hrvatska primjerice po pitanju tolerancije naprednija od mnogih drugih članica Europske unije.

Na novinarsko pitanje kako su te njegove izjave spojive sa izjavama ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je prije dvije decenije napisao kako su ustaše "heroji i mučenici", ministar Kovač odgovorio je da Hasanbegović – otkako je na ministarskoj funkciji – nije rekao ništa što bi se kosilo sa vrijednostima hrvatskog Ustava i vratio lopticu onima koji su, kao je kazao, konstruirali tezu o fašizaciji Hrvatske.

"Nikada nisam čuo da je on kao ministar nešto takvo učinio. Možemo sada malo ići u detalje i pogledati što je tko drugi po svijetu govorio i radio prije nego što je došao na neku funkciju. Pa ćemo sigurno biti iznenađeni što je sve netko govorio, mislio ili radio", istakao je Miro Kovač.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG