Dostupni linkovi

Škotski referendum na Cetinju


Ako referendum ne prodje u Škotskoj hoće na Cetinju - poručuje iz lokalnog paba u kome je "otvoreno" glasačko mjesto br 14. referenduma za nezavisnost Škotske.

U škotskom pabu na Cetinju organizovano je „referendumsko glasanje“ za građane tog grada.

Pab je okićen škotskim zastavama, a u samom kafeu se nalazi sto na kojem su glasački listići, olovka i glasačka kutija. „Regularnost“ glasanja nadgleda menadžer Luka Popović koji kaže da kada glasač dođe, najprije se provjerava da li već „glasao“, zatim dobijaa glasački listić i sve ostalo je njegova slobodna volja.

„Glasanje“ uz kafu protiče u najboljem redu, ima onih koji su za nezavisnost Škotske, ali i onih koji su za opstanak Škotske u okviru britanskog kraljevstva. U reportaži koja slijedi čućete da li ima sličnosti sa crnogorskim referendumom o nezavisnosti, na koji način Škoti treba da urede državu, šta su motivi za glasanje za "Yes" i "No" i zašto su Cetinjani uvjek za opciju nezavisnosti?

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG