Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Značaj zajedničke kandidature za Mediteranske igre


Kotor
U Gradskoj upravi Mostara u utorak je upriličeno potpisivanje Deklaracije o saradnji triju gradova na zajedničkom apliciranju za Mediteranske igre 2021. godine. Deklaraciju su potpisali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i gradonačelnica Kotora Marija Maja Ćatović.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić govorio je o značaju Igara za Mostar:

„To znači bolju budućnost građana. Mi, prije svega, kroz kandidaturu želimo pokazati političku spremnost, ali isto tako želimo izgraditi infrastrukturu, ne samo sportsku infrastrukturu, nego infrastrukturu u našim jedinicama lokalne samouprave, u našim gradovima jer mislimo da je prilika približavanje Evropskoj uniji, da nam se otvore fondovi. Iskazati zadovoljstvo svim našim sugrađanima da jednostavno dobiju određena sredstva za poticaj, za razvoj, za brže priključivanje evropskim projektima, evropskim normama.“


Naš cilj je saradnja na zajedničkom apliciranju za 19. Mediteranske igre 2021. godine, a u cilju jačanja odnosa između svojih građana, te stvaranja osjećaja živog prijateljstva između naroda, istakla je gradonačelnica Kotora Maja Ćatović:

„Nadam se da ideja koju nam je naš kolega predložio i koju smo mi vrlo rado prihvatili, da će i uspjeti. Moram još da naglasim da naša tri grada su pod zaštitom UNESCO-a, i to nas vezuje. Prema tome, mi moramo da gradimo bolju budućnost.“

Gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić:

„Mi želimo da 2021. godina, koja je za mnoge daleko, ali za nas sutra, bude godina kada će, uz Hrvatsku koja će sigurno biti u EU, i Crna Gora i BiH također biti u EU. Podržavamo ideju oko sporta, jer kao što je rekla gospođa Ćatović, mi jesmo tri UNESCO grada, znači kultura nas međunarodno prepoznaje, ali i ideja Mediterana je paralelna ideja zajedno sa Evropskom unijom.“

Kada je svojim potpisom podržala namjeru da se zajedno sa Dubrovnikom i Mostarom za organizaciju Mediteranskih igara 2023. kandiduje i Kotor, gradonačelnica Kotora Maja Ćatović imala je na umu da to nije samo važno za razvoj sporta u gradu vaterpola, već da je to prije svega inicijativa mira:

"Grad Kotor, koji i inače pripada asocijaciji gradova nosioca mira i grad koji je itekako uključen u regionalni sistem saradnje sa susjednim državama, prepoznao je zajedničku težnju ka miru."


Mostar
Da je ta riječ ključna u vrednovanju inicijative za zajedničku organizaciju Mediteranskih igara, ocijenili su i gradonačelnici Dubrovnika i Mostara. Svi zajedno smatraju da bi se saradnja na organizaciji Mediteranskih igara reflektovala po odnose u regionu koji su prošli kroz burnu fazu u novijoj istoriji. Maja Ćatović:

"Jedno iskustvo više i ne samo nego i razvijanje bliže saradnje da, ne mogu da kažem, zaboravimo ono što se desilo u prošlosti, ali da gradimo bolju i stabilniju budućnost."


Višestruke koristi


Sugrađanin gradonačelnice Kotora Andrija Popović, koji je potpredsjednik Crnogorskog Olimpijskog komiteta, pod čijim okriljem se organizuju Mediteranske igre, ne sumnja da će Kotoru zajedno sa Dubrovnikom i Mostarom 2014. biti povjerena organizacija Mediteranskih igara. Za tako veliku manifestaciju Crna Gora bi, prema njegovim riječima, bila spremna, što bi se pozitivno odrazilo po njen imidž a imalo bi i ostale pozitivne efekte:

"Ne treba posebno isticati što bi dobijanjem te organizacije značilo u infrastrukturnom smislu za Kotor i Crnu Goru u sportskom smislu. Samo da podsjetim da su Mediteranske igre u Splitu 1979. godine, to su inače jedine održane na prostoru ex Jugoslavije, one su tada potpuno promijenile ruho grada Splita i okoline, tako da bi to stvarno bilo nešto što bi prevazišlo sve organizacije sportskih događaja koje su održane u Crnoj Gori."


Saglasan je sa tim crnogorski odbojkaš Igor Vušurović, osvajač zlatnih medalja na olimpijskom igrama koje se smatraju najprestižnijim sportskim manifestacijama. Ipak u percepciji velikog sportiste ništa manje draži nemaju ni Mediteranske igre, koje okupljaju više od 20 zemalja meditaranskog basena:

"Svakako da bi imalo velikog uticaja na crnogorski sport uopšte, a samim tim da se i naraštajima koji dolaze, da se pravi svijest o pripadnosti jedne države, da se pravi svijest o značaju toga dresa i svakako da bi kranje pozitivno i afirmativno djelovalo na crnogorski sport."


No i Vušurović u mogućnosti da Mediteranske igre zajedno organizuju Kotor, Dubrovnik i Mostar, prije svega vidi višestruki značaj:

"Mislim da bi imalo više aspekata snagu zato što se radi o gradovima, odnosno državama koje su unazad dvadesetak godina pretrpjele jako velike promjene, sukobe, tako da bi i sa te strane kroz sport manifestovali jedan vid pomirenja, zajedničke organizacije angažmana i svakako prepoznavanje nečega vrlo pozitivnog i kroz sport, što je ustvari misija sporta."

Hasan Šišić, dugogodišnji sportski radnik i predsjednik Sportskog saveza grada Mostara, mišljenja je da je ovaj dogovor od izuzetne važnosti:

„Mislim da je potpisivanje sporazuma o kandidaturi za Mediteranske igre nešto što se godinama čekalo, da jedna velika manifestacija dođe u naš grad, kako bismo stekli mogućnost da našu infrastrukturu podignemo na jedan nivo, da dobijemo godinama čekane objekte koji su nam neophodni za razvoj sporta ovog grada. Mi moramo praviti mladim ljudima mjesta. Ja znam da je 2021. godina, govoreći sa svog aspekta, mojih godina, daleko, ali kažem – biće moj unuk, koji će stajati u tom stroju, koji će biti ponosan da je grad Mostar, u kojem je rođen, u kojem živi, da će biti dio i sudionik Mediteranskih igara.“

Građani su podijeljenog mišljenja o kandidaturi Mostara za Mediteranske igre:

"Mislim da bi to bilo odlično za Mostar."
"Pa nisam sigurna koliko će to biti prihvaćeno, zbog situacije u Mostaru."
"Ja smatram da je u ovim uslovima nemoguće da to Mostar organizuje, jer on nema sredstava ni za osnovno. Vidi nam grada kakav je, pa nadalje."
"To bi bila prava stvar. Ja neću dočekati, godine su, ali hoće moji unučići."
XS
SM
MD
LG