Dostupni linkovi

Kotor: Za vrijeme karnevala vrijedi svaka šala


Kotorski karneval, Foto: Savo Prelević
U Kotoru su počele karnevalske svečanosti koje kroz prerušavanje i smijeh slave mediteranski duh duž Jadrana. To je i vrijeme kada vidljiva postaju amaterska društva koja kroz humor precizno oslikavaju likove i svakodnevicu svojih sredina.

Tako je kapo od karnevala Jovica Martinović označio početak maškaranih svečanosti u Kotoru.

Kulturu karnevala iznjedrio je Mediteran kao radost prerušavanja, smijeha i običaja koji čuvaju duh starog grada Kotora.

Taj humor provejava i kroz predstavu Dako skapulamo za koju je tekst napisala Dolores Gašler. Dolores je zaljubljena u svoj Kotor a mi je pitamo koliko se taj grad uspijeva odbraniti od banalizacije karnevalske kulture?

“Neke sitne detalje i tradicije smo izgubili. Međutim, ove godine smo ponovo povratili na scenu jedan lik koji žali za starim karnevalom i koji na kraju bude spaljen na trgu. Dakle, karneval je nekada bio tako tradicionalan sa svim onim malim detaljima i segmentima koji su činjeli kotorski karneval tipičnim mediteranskim. No, vremena se mijenjaju, dolaze novi ljudi i mijenjaju samu tradiciju, uvode neke nove stvari i naravno da mnogi oni koji se sjećaju karnevala prijed 20 i više godina žale za tim nekim sitnim stvarima. Što da radimo kada se stvari mijenjaju.No,stanovnici Kotora se trude da taj karneval opstane”, kaže Dolores Gašler.

Kotorani čuvaju i tradiciju amaterskih grupa a one su bit kotorskog grada:

“Kotoro je vazda bio takav, a ona druga stvar je i taj naš mentalitet. Mi ovdje u Kotoru kažemo da za vrijeme karnevala vrijedi svaka šala”, kaže Dolores Gašler.
  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG