Dostupni linkovi

Kotor: Pet vjekova karnevalskog duha


Kotorski karneval ove godine slave petstoti rođendan. No, arhivska riznica drevnog grada čuva dokument koji mu broji i koju godinu više, kaže prof. Stanka Janković Pivljanin, koja istražuje fenomen karnevala.

"Najstariji do sada pronađeni dokument u kojem se pominje karneval nosi datum 11. februar 1508. godine. To je sudski dokument u kojem piše da Kotoranin po imenu Luka Bolica daje svoju njivu u Dobroti u godišnji najam: izdaje njivu za određenu količinu žita o Ilindanu, praseću glavu o Božiću, jarića o karnevalu i jagnje o Uskrsu. To nam govori da su karnevalski datumi već tada bili ustaljeni u godišnjem kalendaru grada, pa se može pretpostaviti i da njegovi počeci sežu još dalje u prošlost", pojašnjava.

Više od pola milenija kasnije, karnevalske grupe ovih dana u tajnosti pripremaju maske za veliku februarsku feštu. Njihovim veseljem odzvanja i sjećanje na djetinjstvo mnogih Kotorana.

"Vrijeme karnevala je bilo vrijeme okupljanja kod moje babe u Stari grad, a sve pod velom tajnosti. Ako bi neko zakucao na vrata, sve to što se dešavalo u tinelu moralo se zabijat da niko ne vidi. Jer, maske koje su se šile i krojile danima niko nije smio da vidi do karnevala. Bilo je sve veselo, šareno, i cijeli grad je živio duhom maškara", priča Dolores Fabijan.

Maškare u Kotoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Osim maškara, maskenbala i karnevalske povorke, tradiciju karnevala sa obje strana Jadrana prati i karnevalski list. U Kotoru je to Karampana u kojoj se kroz duhovite doskočice opisuju lokalni ljudi i događaji. Vrhunac fešte je suđenje Karnevalu, koji se spaljuje za sva nedjela koja su se u gradu desila tokom prošle godine. Time se svo zlo pretvara u prah i pepeo.

"Za sve je kriva disgracija ova, najgora prikaza iz košmarskih snova. Zato ću svoju tužbu da osnažim i za ovoga lažova smrtnu kaznu da tražim", jedan je od zahtjeva tužilaca u scenskom suđenju Karnevalu, koji svake godine ima drugi lik i ime; ponekad predstavlja apstraktnu, ali češće prepoznatljivu aluziju na neki lokalni događaj ili javnu ličnost.

Vrhunac fešte: Suđenje karnevalu
Vrhunac fešte: Suđenje karnevalu

Karneval je začet u predhrišćansko vrijeme i vezuje se za paganske kultove plodnosti kao što su dionizijske svečanosti i rimske Saturnalije. Događaj je pratila velika gozba, a za vrijeme praznovanja zaboravljane su staleške razlike, dok su robovi uživali potpunu slobodu. Modifikovana vijekovima, karnevalska tradicija je bila posebno raskošna u vrijeme Renesanse. Ostalo je zapisano i da je Leonardo Da Vinči pravio trijomfe (kola) za karnevalsku povorku. Do danas se fenomen karnevala održao zahvaljujući njegovoj lokalnoj obojenosti, ali i suverzivnosti, kaže prof. Janković Pivljanin.

"Kroz sve epohe, karneval se temelji na onome što je trenutno aktuelno u gradu. Uvijek je riječ o nekim škercima i botunadama, ali i ne samo o tim međusobnim duhovitim začkoljicama, jer karneval ima i subverzivno-društvenu ulogu. On uvijek ukazuje na mane društva, na ono što narodu smeta u politici, društvu, aktuelnoj vlasti. To je pogotovo bilo prisutno u osamnaestom i devetnaestom vijeku.

Na primjer, iz vremena austrijske vlasti u XIX vijeku nalazimo proglase kojima je bilo striktno precizirano što se smije, a što ne smije. Recimo, nije se smjelo dirati u autoritete crkve i vlasti, nije se smjelo maskirati sat vremena posle mise. Sa druge strane, karnevalska tradicija se toliko dugo održala i zato što je to vid psihološkog i emocionalnog oduška. To je vrijeme kada je sve moguće i kada možete da budete ko god hoćete. A još jedan važan činilac toliko duge tradicije je i to što je karneval možda i jedini praznik koji cijeli grad živi", kaže Pivljanin.

A u životu grada vazda ima i smijeha i ljutnje. Tako i oko karnevala bude prijepora, u poslednje vrijeme oko datuma održavanja kako bi se maškare podredile crkvenim pravilima, iako je riječ o pučkoj fešti; ili oko maski koje pređu tanku liniju između ironije i vrijeđanja. Dolores Fabijan, međutim, kaže da se maškarama mora progledat kroz prste:

"Desi se da se pređe ta granica, ali treba znati da je vrijeme karnevala vrijeme kada maškare preuzimaju vlast u gradu. Imaju pravo reći što misle i pokazati i ružnu stranu grada i ljudi. U vrijeme karnevala maska vlada gradom i mora joj se dati za pravo. Ona i jeste zbog toga stvorena."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG