Dostupni linkovi

Kosovski ministar nije pušten u Srbiju


Opština Bujanovac, foto: Branko Vučković
Opština Bujanovac, foto: Branko Vučković
Kosovski ministar za dijasporu Ibrahim Makoli nije u četvrtak uspeo da dođe u posetu Bujanovcu, jer mu nije dozvoljeno da pređe preko prelaza Končulj, izjavio je za RSE predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

Prema njegovim rečima, srpska policija nije Makoliju dozvolila prelazak zbog čega je on već na putu natrag u Prištinu.

„Mi već dva dana pokušavamo da dobijemo saglasnost ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za ovu posetu. U razgovore je bio direktno uključen i narodni poslanik Riza Halimi sa ministrom Ivicom Dačićem, i pored toga nije dobijena saglasnost tako da se ministar upravo vratio na Kosovo. Nema nikakvog objašnjenja, samo da delegacija ne može da prođe. Do poslednjeg momenta nismo mogli dobiti zvaničnu informaciju osim da policija nije propustila kolonu jer je dobila izričito naređenje za to", rekao je Kamberi.

Riza Halimi rekao je za RSE da iza ovoga stoji Vlada Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Vremena je bilo dovoljno. U utorak ujutru je MUPU-u dostavljen zahtev, ja sam do sinoć kasno bio u kontaktu sa najvišim zvaničnicima, čitavo vreme se govori da još uvek ne postoji određen stav. Baš u vreme kad je vraćen ministar Makoli rečeno je da u Briselu ova tematika nije razmotrena pa zbog toga Vlada Srbije nema stav o tome da propuštaju delegaciju Kosova predvođenu ministrom Makolijem da poseti lokalne zajednice u Bujanovcu i Preševu", kazao je on.

Ministar za dijasporu Kosova bio je na prelazu Končulj 45 minuta. Prema rečima Kamberija, s njim u pratnji je bilo četvoro ljudi i ekipa novinara.

"Problem nisu bila vozila, mi smo ponudili naša opštinska vozila za prevoz, tako da su njihova mogla da čekaju sa kosovske strane", kazao je Kamberi i dodao da se u budućnosti očekuje poseta kosovskih zvaničnika Preševskoj dolini, obzirom da na to imaju pravo prema postignutim dogovorima u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Makoli je danas trebalo da se sastane s predsednicima opština Bujanovac i Preševo Šaipom Kamberijem i Ragmijem Mustafom, kao i s predsednikom albanskog Nacionalnog saveta Galipom Bećirijem.

Poseta Makolija jugu Srbije trebala je biti prva poseta jednog kosovskog ministra Bujanovcu i Preševu.

„Kako nam je rekao narodni poslanik Riza Halimi u ovim razugovorima se trebalo raspravljati o klasičnim problemima albanske nacionalne zajednice u Srbiji, slobodi kretanja, osiguranju prilikom prelaska granice, obrazovanju, o upotrebi nacinonalnih simbola i prekomernom prisustvu vojske i polivcije u kopnenoj zoni bezbednosti", kaže dopisnik RSE sa juga Srbije Radoman Irić.

On, međutim, navodi, da nije bio u planu sastanak Makolija sa predstavnicima Srba u Preševu.

"Javnost je o ovoj poseti obavestio portal preseva.com koji je preneo ekskluzivnu izjavu ministra Tačijeve vlade koji je rekao ’Moja poseta je deo plana rada Vlade Kosova. Ja dolazim u dolinu Preševa da se upoznam sa životom i radom naše braće u dijaspori i zato se radujem susretima i razgovorima u Bujanovcu i Preševu’", naveo je Irić i dodao da je Makolijeva poseta bila upitna od samog početka i da je narodni poslanik Riza Halimi od srede uvečebio na stalnoj telefonskoj liniji bio sa Beogradom.

Kako pišu beogradski mediji, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, nije bilo potrebe da Makoli uputi zvaničnu molbu vlastima u Beogradu za dolazak na jug Srbije jer je on, kako navode, "građanin Srbije".

Nakon božićne posete predsednika Srbije Borisa Tadića Kosovu, koju je iskoristio da pošalje političke poruke, albanski intelektualci sa juga Srbije pozvali su predsednike i premijere Kosova i Albanije da posete Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Na taj način otvorena je rasprava koliko bi obratne posete kosovskih zvaničnika, makar albanskoj manjini u Srbiji, uopšte bile moguće.

Bujanovac: Vlada Srbije i MUP odgovorni za politički skandal

Bujanovac: Vlada Srbije i MUP odgovorni za politički skandal

Politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije Šaip Kamberi i Riza Halimi ocijenili su danas kao "nepotreban politički sklandal" to što kosovskom ministru za
dijasporu Ibrahimu Makoliju nije dozvoljeno da preko Končulja dodje u
Bujanovac.

Skandal su izazvali Vlada Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, rekao je novinarima predsjednik općine Bujanovac Šaip Kamberi.

On je rekao da je posjet Makolija bio simboličan čin uspostavljanja mirnije i stabilnije situacije u tom dijelu, ali da je Vlada Srbije pokazala da je "uzrok nestabilnosti i ovog djela Srbije i cijelog zapadnog Balkana".

Kamberi je rekao da je Makoli, sa kojim je razgovaro na privatnom parkingu
na Končulju, bio vidno razočaran što mu nije dopušten ulazak, ali da nije želio podgrijavati političku situaciju.
XS
SM
MD
LG