Dostupni linkovi

Kosovski Srbi Nikoliću: Ne možemo prihvatiti sporazum o prelazima


Tomislav Nikolić na sastanku sa kosovskim Srbima, 28. novembar 2012. Beograd
Tomislav Nikolić na sastanku sa kosovskim Srbima, 28. novembar 2012. Beograd
Srbi ne mogu da prihvate sporazum o prelazima, poruka je predsednika opština sa severa Kosova nakon razgovora sa predsednikom i premijerom Srbije, ali obećavaju da neće praviti ni probleme osim što zadržavaju pravo na, kažu, mirne proteste. Iz Beograda odlaze sa uveravanjima da će srpske vlasti pokušati da taj sporazum poprave tako da Srbi ne moraju da uzimaju kosovska dokumenta, menjaju srpske
tablice i plaćaju carinu Prištini.

Još jednom je predsednik Srbije Tomislav Nikolić okupio na Andrićevom vencu predsednike opština sa severa Kosova. Ovoga puta u društvu premijera Ivice Dačića glavna tema bila je skora primena integrisanog upravljanja prelazima, jednog od briselskh sporazuma kojima se protive Srbi sa severa Kosova a Vlada Beogradu je namerna da ih sprovede.

Srbi na severu Kosova ne mogu da prihvate sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ako on znači uspostavljanje granice sa Srbijom, rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

„Dobili smo uveravanja od predsednika republike i premijera da će pokušati u okviru nastavka tehničkog dijaloga da se taj sporazum na neki način popravi u smislu da Srbi ne moraju da vade tzv. kosovska lična dokumenta, da ne moraju da menjaju srpske tablice, da ne moraju da plaćaju carine tzv. nezavisnom Kosovu“, naveo je Ristić.

Sadašnja vlada se pravda time da ima obavezu da sprovede sporazume koje je sa Prištinom u Briselu dogovorila prethodna iako misli da oni nisu u najboljem interesu Srbije. No, Srbi neće učestvovati u implementaciji sporazuma o prelazima i, kaže jedan od učesnika ovih razgovora Slaviša Ristić, zadržavaju pravo na mirne proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

„Ukoliko dobijemo neku vrstu garancija da na tim prelazima nećemo plaćati carinu kvazi državi Kosovu, da nas niko neće silom terati da menjamo svoje državljanstvo i svoja lična dokumenta mi svakako pomažući svojoj državi nećemo praviti nikakve probleme. Mi nećemo ni ovako praviti bilo koje probleme osim što ćemo iskoristiti svoje pravo da nastavimo svoje mirne proteste jer ne možemo prihvatiti da nam bilo ko nametne političku volju iz Prištine“, poručuje Ristić.

Spisak lepih želja

Čelnici srpskih opština sa severa Kosova, koji su se u poslednje vreme, ne tako retko suprostavljali Beogradu i na terenu preduzimali akcije suprotno sugestijama srpskih državnih zvaničnika sreli su se Nikolićem i Dačićem uoči niza diplomatskih sastanaka u naredne dve nedelje, koji će prema najavama samog Dačića, umnogome odrediti razvoj događaja oko kosovskog problema, ali i najave da će na Merdaru, Jarinju i Končulju 10. decembra početi da se primenjuje integrisano upravljanje prelazima, što je domaćim medijima potvrdio predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun. Ali, zanimljivo je kako Drecun opisuje da će izgledati ti prelazi.
Prelaz Merdare
Prelaz Merdare

“Biće jedno parče zemlje podeljeno žicom po sredini, na jednoj strani će biti pripadnici naše policije na drugoj KPS, ali i EULEKS sa KPS-om. Kada Srbin dođe i pokaže ličnu kartu na kosovskoj strani i ako Albanac iz KPS-a želi da mu uzme ličnu kartu ovaj kaže ne dam tebi, daću sam pripadniku EULEKS-a. I ovaj zove pripadnika EULEKS-a”, tvrdi Drecun.

Dosadašnji pokušaji Prištine da uspostavi suverenitet na celoj teritoriji Kosova što podrazumeva graničnu kontrolu na svim prelazima dovodili su do sukoba na severu Kosova, paljenja prelaza, bilo je čak i ranjenih od vatrenog oružja, a jedan pripadnik specijalnih snaga kosovske policije je ubijen.

Uoči dolaska Srba sa severa Kosova u Beograd prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da će sprovođenje sporazuma biti teško za Srbiju, kao i da će sve što se bude dešavalo po pitanju Kosova biti bolno za Srbiju. Istovremeno je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu u Njujorku ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić poručio da je Beograd spreman da primeni do sada postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom i da je otvoren za razgovore o svemu izuzev o ukidanju srpskih institucija.

Primetno je i da vše puta najavljivana platforma državnog vrha o Kosovu još nije objavljena što je za Jelenu Milić, direktorku Centra za evroatlantske studije svojevrstan zastoj. Ona taj izostanak čita kao nemogućnost sprovođenja u delo tog dokumenta a obećanja beogradskih vlasti kosovskim Srbima vidi kao spisak lepih želja.

„Spisak ovih zahteva koji Srbi sa severa imaju, u stvari koji im je državni vrh dao, je po meni, bojim se, neostvariv. Mislim da je to veliki korak nazad u odnosu na ono što je već dogovoreno. Ono što mene brine je što već sada od državnog vrha, recimo od Olivera Antića, savetnika predsednika države, čujemo da će oni eventualno oslobađajajuću presudu Haradinaju odmah iskoristiti kao osnovu za snižavanje dijaloga. To nikako nije dobro i ja se bojim da je sad ovaj spisak lepih želja korak u tom pravcu. Bojim se da bih tome dodala i izjavu ministra spoljnih poslova Mrkića da Srbija nije spremna da ukida paralelne institucije a to su bila očekivanja EU od Srbije“, zaključuje Milić.

U saopštenju predsednika i premijera Srbije nakon sastanka navedeno je da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji žive na Kosovu.
XS
SM
MD
LG