Dostupni linkovi

Protest studenata u Prištini


Priština, arhivski snimak
Priština, arhivski snimak

Studenati protestovali protiv odlaganja rešavanja statusa Kosova. Protest je prošao mirno.Najavljeni novi slični skupovi u iduća dva meseca.

U organizaciji Unije albanskih studenata i uz podršku udruženja nastalih iz bivše OVK, Studentskog parlamenta i Pokreta Samoopredeljenje u Prištini je u sredu protestovalo nekoliko stotina studenata zahtevajući da ne bude daljeg odlaganja rešavanja statusa Kosova.


Protest je prošao mirno.


Cilj ovog protesta je prema organizatorima suprotstavljanje daljem odugovlačenju procesa nezavisnosti Kosova i zahtev da se ne pregovara ni sa kim na štetu nezavisnosti i teritorijalnog integriteta
Kosova.
Predsednik Unije albanskih studenata Petrit Nimani kaže:

“Imajući u vidu poslednja kretanja, izjave i poruke koje stižu iz medjunarodne zajednice da Kosovo ni posle 120 dana dodatnih pregovora neće imati utvrdjen status, mi smo uvidevši da je Kosovo u opasnosti ocenili da treba da protestujemo i da izrazimo naše neslaganje sa tim,” rekao je Nimani.


Najavljeno je da će Unija uputiti memorandum OUN-a, SAD, EU i zemljama članicama Kontakt grupe, kojim će se tražiti garancije za nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova.
Protest je započeo u 13 časova ispred Filozofskog fakulteta. Studenti su prošli glavnim ulicama Prištine i vratili se do mesta odakle su krenuli.
Medju učesnicima protesta su bili i studenti iz Makedonije i Albanije, članovi Unije albanskih studenata.
Studenti su izvikivali parole podrške OVK, tražili su oslobadjanje iz kućnog pritvora lidera Pokreta Samoopredelenje Albina Kurtija i najavili da će ovakve proteste održati i 10. novembra i 10.decembra ove godine.

XS
SM
MD
LG