Dostupni linkovi

Kosovo može skupo da košta Srbiju na evropskom putu


Zgrada Vlade Srbije u Beogradu, arhiva, foto Vesna Anđić
Zgrada Vlade Srbije u Beogradu, arhiva, foto Vesna Anđić
Posle priznanja i nekih srpskih zvaničnika da politika prema Kosovu može da ugrozi evrointegracije, postavlja se pitanje da li će najuticajnije evropske zemlje upotrebiti srpsku kandidaturu kao sredstvo pritiska na Srbiju pred raspravu u Generalnoj skupštini UN o Kosovu i da li Srbija treba da povuče svoj nacrt rezolucije iz UN-a i usaglasi ga sa Briselom.

Tanja Miščević, član Vladinog saveta za evrointegracije, kaže da je Srbija odgovorna za ukidanje paralelizma Kosovo i Evropska unija.

“U poslednjih godinu dana zapravo smo mi opet inicirali povezivanje ova dva procesa i odvajanje tog paralelizma, pritom ako treba da biramo – izabraćemo Kosovo. Logično da je to kao efekat imalo pojačavanje iste te priče, naročito kod država koje su već priznale proglašenje nezavisnosti. Oni sada imaju potpuni, hajde da kažemo, i legitimitet i legalitet da to pitanje izvuku kao pitanje političkog uslovljavanja u raspravi”, objašnjava Miščevićeva.

Lokalni mediji već prenose da će pet uticajnih članica Evropske unije - Britanija, Francuska, Nemačka, Belgija i Holandija - pokušati da upotrebe srpsku kandidaturu kao sredstvo pritiska na Srbju pred raspravu u Generalnoj skupštini UN o Kosovu i u toku nje, tako da je mala verovatnoća da će Savet ministara EU u septembru razmatrati srpsku aplikaciju za članstvo.

Većina analitičara smatra da bi Srbija trebalo da razmisli o tome da povuče rezoluciju iz UN i da je usaglasi stavovima EU. Da je kopromis sa svim relevantnim faktorima neizbežan, smatra i Tanja Miščević.

“Šta god da čini, Srbija bi zaista to trebalo da radi samo zajedno sa Evropskom unijom. Srbija treba da gradi partnerski odnos sa EU. Greška je učinjena slanjem rezolucije i bez konsultacija ili konačnog prihvatanja od strane Evropske unije. Greška je učinjena što ni posle toga nismo razgovarali sa EU i došli do nekog kompromisnmog rešenja”, ocenjuje sagovornica RSE i naglašava:

“Ako činite nešto što je suprotno stavu vašeg partnera vi gubite kredibilitet. Kada jednom izgubite kredibilitet, njega je jako teško vratiti. Mene je strah da mi iz dana u dan sve više gubimo kredibilitet u tim partnerskim odnosima.”

****
Mogli bi da vas interesuju i ovi tekstovi:
Neusaglašenost rezolucije smanjuje mogućnost usvajanja
MSP: Nezavisnost Kosova nije protiv međunarodnog prava
XS
SM
MD
LG