Dostupni linkovi

BiH ne smije dolijevati ulje na vatru


Jedan od protesta srpskih nevladinih organizacija iz oktobra 2007. godine
Jedan od protesta srpskih nevladinih organizacija iz oktobra 2007. godine

Kosovska nezavisnost uzdrmala je političku situaciju u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje su političke i nacionalne podjele ponovo došle do izražaja.

Kada je u pitanju odnos prema Kosovu, Bosna i Hercegovina mora polaziti od principa da je i sama bila žrtva nasilja, ali i nedosljednosti međunarodne politike, te hladne glave i bez emocija mora pristupiti ovom pitanju. Stoga BiH mora pratiti međunarodne principe stav je člana Akademije nauka i umjetnosti BiH Muhameda Filipovića:
«Podržala je naš izbor u Ujedinjene nacije i onda nam odrekla svaku podršku i pomoć, stavila embargo na uvoz oružja i onemogućila nas u odbrani. Zatim nam nametnula diktat kojim je zemlja podijeljena. S tog stanovišta Bosna i Hercegovina mora prvo podržati stav da u međunarodnom političkom prostoru moraju postojati čvrsti principi i načela. Ako međunarodna zajednica deklarira princip nepovredivosti granica, onda taj princip mora biti poštovan. Moraju postojati veliki razlozi da se odustaje od takvih principa.»
BiH ne smije dolijevati ulje na vatru, nego se ponašati prema pitanju Kosova kao pitanju druge države. Ishitrenost može imati velike posljedice. Prioritet je takvim odnosom Srbima dati do znanja da je BiH i njihova zemlja, te da otcjepljenje RS nije moguće, kaže lider SDA Sulejman Tihić:
«BiH je njihova domovina isto koliko je bošnjačka i hrvatska. Oni treba da brinu o Bosni i Hercegovini i da ovdje, zajedno sa nama, gradimo društvo jedinstva različitosti. Ovo što se desilo u Srbiji, na Kosovu, to je stvar druge države. Mi ne smijemo ništa otežavati u toj situaciji. Ne trebamo priznavati Kosovo sve do onom momenta kad ti odnosi ne urede tako da se postigne puni konsezus.»
Ukoliko se jednoj sili dozvoli da pomogne jednom dijelu da se osamostali, moguće je da druga odluči napraviti isto, upozorava Filipović:
«Bosna i Hercegovina mora voditi računa o tome. Ako je moguće da jedna velika sila uz pomoć svojih oružanih snaga omogući nekom faktoru, posebnom faktoru u nekoj državi, da proglasi nezavisnost, moguće je da i u BiH, na primjer Rusi, to omoguće Republici Srpskoj.»
Predsjedništvo BiH već ima konsenzus kad je u pitanju odnos prema nezavisnosti Kosova. Od ključne je važnosti da se on i održi, napominje srpski član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović:
«Mišljenje Predsjedništva BiH je bilo da se problem koji nesporno postoji, Kosovo i Metohija, mora rješavati dogovorom između Beograda i Prištine, uz pomoć međunarodne zajednice. Vjerovatno smo već prekosutra u poziciji da konstatujemo u BiH da taj naš teško utvrđeni zajednički stav više ne važi jer je neko jednostrano to prekršio i na taj način šalje poruku i Bosni i Hercegovini i Predsjedništvu i narodima u BiH da je to moguće rješavati i mimo dogovora.»
Stoga, sve smjernice moraju ići u pravcu boljitka BiH i zajedničkog djelovanja, kaže Muhamed Filipović:
«Mi moramo voditi računa da samo pod uvjetima vladavine prava, poštovanja međunarodnog prava i principa u odnosima među državama, nepovredivosti granica itd. mi možemo da opstanemo. Zbog toga mi, u ovoj situaciji, moramo stati na stanovište da proglašenje Kosova nije naša stvar. Mi moramo voditi računa prije svega o interesima Bosne i Hercegovine i da učinimo sve da očuvamo političko i moralno jedinstvo u BiH, a zatim i njeno državno i teritorijalno jedinstvo.»
XS
SM
MD
LG