Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Studentski protesti u Kosovskoj Mitrovici


studentski protest u Kosovskoj Mitrovici, 20. februar 2008

Studenti prištinskog Univerziteta, čije je privremeno sedište u Kosovskoj Mitrovici, danas su na protestu u tom gradu zatražili od šefa UNMIK-a Joakima Rikera da poništi Deklaraciju o nezavisnosti, čijim usvajanjem su privremene kosovske institucije jednostrano proglasile nezavisnost.

Studenti i veliki broj mladih i danas su se, kao i juče, okupili na protestu pod nazivom "Mladi protiv nezavisnosti Kosova i Metohije" na platou ispred studentskih domova u severnoj Kosovskoj Mitrovici, odakle su krenuli u protesnu šetnju do glavnog Ibarskog mosta.

Predsednik Studentskog parlamenta tog univerziteta Sergej Zaporožac izjavio je da su omladina i studenti Kosova poslali zahtev šefu UNMIK-a Joakimu Rikeru u kojem od njega traže da poništi Deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Pomenutom Deklaracijom povređen je teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, rekao je Zaporožac i istakao da su studenti od Rikera zatražili i raspuštanje privremenih kosovskih institucija - skupštine, predsednika i vlade.

"Ukoliko kao lice ovlašćeno da obezbedi potpunu primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN na Kosovu i Metohijii odmah ne preduzmete zahtevane mere smatraćemo vas krivično, materijalno, politički i moralno odgovornim za sve posledice protivpravnog stanja nastalog grubim kršenjem Rezolucije 1244", rekao je on.

Zaporožac je pozvao studente da se sutra ponovo okupe i da, kako je najavio, izvođenjem performansa pokažu kako se "sahranjuje međunarodno pravo". Za vreme protesta Kosovsku Mitrovicu povremeno je nadletao helihopter Kfora, a incidenata nije bilo.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG