Dostupni linkovi

Riker potvrdio rezultate izbora na Kosovu


Joachim Ruecker

Sef UNMIK-a Joakim Riker potvrdio je u sredu rezultate parlamentarnih izbora na Kosovu i istovremeno doneo odluku o imenovanju predsednika opština u kojima je učešće Srba bilo minimalno.

Na konferenciji za novinare Riker je rekao da je dobio rezultate izbora od strane OEBS-a i CIK-a.
“Ja sam potvrdio i potpisao rezultate izbora od 17. novembra.”

Istovremeno Riker je doneo i odluku o 5 opština u kojima je učešće Srba na izborima bilo minimalno:
“Za tri severne opštine ja neću potvrditi rezultate izbora, kako za Skupštinu opštine takođe i za predsednike”, rekao je Riker.
On je na osnovu ovlašćenja koje ima i presedana koji je napravljen 2000. godine u opštinama na severu Kosova produžio za šest meseci mandate predsednicima opština i odbornicima u opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Šef UNMIK-a je odlučio da se produži mandat dosadašnjem predsedniku opštine Štrpce, ali da u Skupštini opštine budu zastupljeni i predstavnici albanske zajednice. Riker je potvrdio izbor predsednika opštine Novo Brdo, predstavnika Demokratskog saveza Kosova, ali je odlučio da većinu odbornika čine Srbi. Riker je rekao da je ove odluke doneo zbog malog broja Srba koji su izašli na glasanje sa ciljem da obezbedi adekvatnu zastupljenost Srba u opštinama gde čine većinu.

Kosovski Srbi traže intervenciju Beograda

Kosovski Srbi traže intervenciju Beograda
Predsednik Srpskog nacionalnog Veća( SNV) severnog Kosova Milan Ivanović ponovio je danas da je nezavisnost Kosova za Srbe apsolutno neprihvatljiva, javlja Jasmina Šćekić iz Kosovske Mitrovice. Ivanović je zatražio je od vlasti u Beogradu i celokupnog srpskog naroda žustriju i jaču reakciju usmerenu ka očuvanju Kosova u sastavu Srbije.
“Mi očekujemo, pre svega od vlasti u Beogradu, odgovor na sve moguće varijante i alternative. Očekujemo jednu punu mobilizaciju svih potencijala. Nadamo se da ove mere koje Vlada Srbije preduzima znače upravo te bezbednosne mobilizacije, punu demonstraciju i spremnost u svim sektorima. Na kraju, zašto i ne povući naše bezbednosne snage i locirati ih tamo gde postoji potreba za tim”, kazao je on na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.
Ivanović je istakao da će SNV u saradnji sa vlastima u Beogradu doneti jedinstvenu odluku u slučaju eventualnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
“U svakom slučaju nezavisnost se ne može implementirati na teritoriji gde Srbi žive”, zaključio je Ivanović.
XS
SM
MD
LG