Dostupni linkovi

Predizborna završnica na Kosovu


Glasačka kutija
Glasačka kutija

Predizborna kampanja za lokalne i parlamentarne izbore na Kosovu, koji će se održati 17. novembra, ulazi u intenzivnu i završnu fazu. Partije obećavaju da će Kosovo uskoro biti nezavisno, te bolji životni standard.

Nezavisnost Kosova, bolji životni standard, otvaranje novih radnih mesta, evropske integracije su glavna obećanja političkih partija kosovskih Albanaca tokom kampanje za izbore 17. novembra.

U svim mestima širom Kosova predstavnici stranaka i kandidati za Skupštinu Kosova, opštinske vlasti i predsednike opština, organizuju skupove, susrete sa građanima, obilaze institucije i učestvuju u debatama. “Novi početak”, “Ponosi se Kosovom” ili “Na pravom putu” samo su neke od parola koje se mogu čuti.

Predsednik Kosova i lider DSK Fatmir Sejdiu poručio je pristalicama:

“Nalazimo se na putu izgradnje boljeg i srećnijeg Kosova za sve njegove građane.”

Lider Demokratske partije Kosova i kandidat te opozicione stranke za premijera Kosova, Hasim Tači (Hasim Thaçi), izjavio je na skupu u Prizrenu da je došlo vreme za pozitivne promene.

“Demokratska partija Kosova je spremna da upravlja Kosovom i radi u interesu građana,” rekao je Tači.

Sve partije obećavaju veće plate, penzije, bolje snabdevanje vodom, strujom, nove puteve.
Do izbora je ostalo još nedelju dana, a organizacija glasanja i praćenja izbora privodi se kraju.

Predstavnik Posmatračke misije Saveta Evrope, Fransoa Čarlije (François Charlier), najavio je dolazak međunarodnih posmatračkih timova.

“Očekujemo 150 posmatrača iz raznih evropskih zemalja i oni će stići u ponedeljak. Smatramo da je to dovoljno i u skladu sa međunarodnim standardima o praćenju izbora,” rekao je Čarlije. On je dodao da će jedna međunarodna ekipa obilaziti biračka mesta na severu Kosova i ukoliko ih bude i u Srbiji.

Za izbore je prijavljeno ukupno 97 političkih subjekata. Oni će se boriti za 120 mesta u Skupštini Kosova, za mesta odbornika i predsednika opština u 30 opština. Od 29 stranaka prijavljenih za učešće na izborima za Skupštinu Kosova, osam je iz srpske zajednice.

Međutim, posle preporuke Vlade u Beogradu da kosovski Srbi ne učestvuju na izborima, očekuje se mala izlaznost srpskih birača. Nedavno sprovedeno iztraživanje Centra za razvoj zajednica iz Mitrovice i Gračanice, pokazuje da sedamdeset osam posto (78%) ispitanika smatra da srpska zajednica ne treba da učestvuje na izborima na Kosovu, dok 15 posto smatra da treba. Kada je reč o lokalnim izborima za izlazak je malo veći procenat - 25 posto, dok je protiv 64 posto.

Šef UNMIK-a Joakim Riker nedavno je pozvao Srbe da učestvuju na izborima navodeći da se time omogućava da se čuje glas svake zajednice.
XS
SM
MD
LG