Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Riker garantuje bezbednost na izborima


Arhivski snimak: Joakim Riker

Šef UNMIK-a Joakim Riker je pozvao danas sve građane Kosova, posebno kosovske Srbe, da učestvuju na lokalnim i parlamentarnim izborima 17. novembra na Kosovu.

Riker je rekao da proces pripreme za izbore ide prema planu, ali je naveo da je jedan od izazova učešće Srba na izborima, posle poziva za bojkot od strane Beograda i nekih srpskih lidera na Kosovu, ističući kako ima jasnih indikacija i za pretnje za srpske kandidate i glasače na Kosovu.

Na najave sa severa Kosova da se tamo neće dopustiti otvaranje glasačkih mesta, Riker je odgovorio:

“Ja mogu da garantujem da će biti tehničke infrastrukture za glasanje na celoj teritoriji Kosova, takođe i na severu.”

On je rekao da, ukoliko se ne dopusti glasanje u školama, onda će mobilni timovi omogućiti glasanje svima onima koji žele. Riker je odbio da špekuliše šta će se dogoditi na Kosovu nakon 10. decembra, posle najava članova pregovaračkog tima da će proglasiti nezavisnost.

“Ja neću špekulisati šta se može dogoditi u ovom ili onom trenutku posle 10. decembra,” rekao je šef UNMIK-a, ističući kako podržavaju i veruju posrednicima. On je rekao da se UNMIK mora pripremiti i za slučaj ako ne bude kompromisa oko statusa Kosova, ne pojašnjavajući dalje šta to konkretno znači. Riker je dodao da su UNMIK, UNMIK policija, Kosovska policijska služba i KFOR spremni da garantuju bezbednost na Kosovu, bez obzira šta će se desiti.

XS
SM
MD
LG